dilluns, d’agost 01, 2011

Filosofia zombi

. dilluns, d’agost 01, 2011

Sempre m’ha fascinat la fascinació pels zombis. Entre totes les criatures fantàstiques és, sens dubte, la més incomprensible: maldestres, eixelebrats i fastigosos, no gaudeixen de la gamma de variacions dels vampirs o dels homes llop, que pot anar d’una certa sofisticació —assaonada amb sentiment de culpa i la lluita a favor o en contra d’una idea d’humanitat— a la malvada bèstia implacable, malgrat exquisides rareses com Otto; or, Up with Dead People de Bruce La Bruce. I malgrat això, gaudeixen d'una gran acceptació al cinema, a la televisió i, evidentment, als llibres.


Filosofia zombi de Jorge Fernández Gonzalo és una excel·lent aproximació a les raons d’aquesta fascinació, dins de la línia de l’assaig espectacle que tan bons resultats ha donat en precedents com Eloy Fernández Porta. Sense notes, per tant, i amb pistes en comptes de capítols i les escenes eliminades a les pàgines finals: l’organització del llibre remet al món audiovisual, especialment a la filmografia zombi de George A. Romero, a qui pren com a referència a l’hora de determinar els trets rellevants del fenomen. A partir d’aquí, assetja les raons per les quals el zombi esdevé tan fascinant a la nostra època —incloent-hi el desig de ser zombi—, no tant des de la filosofia estricta com des de la cosa anomenada ‘estudis culturals’.

De la mateixa manera que el zombi en si és un ésser buit que radicalitza i precipita el comportament dels personatges que encara no han sucumbit a la plaga, la idea de zombi que examina Fernández Gonzalo és el pretext per detectar els símptomes que desvela en la societat actual: els zombis, ¿són sempre els altres? ¿són la part que rebutgem de nosaltres mateixos? ¿objectiven la por de les plagues modernes, la por de la infecció, del fanatisme? ¿reflecteixen la societat consumista i el problema insoluble de la identitat?

Per saber-ne més, res millor que l’excel·lent entrevista de Jesús Rocamora a l’autor, publicada a Haciendoelpino. I el tràiler en PDF, gentilesa de l’editorial.

4 comentaris:

Jorge Fernández Gonzalo ha dit...

moltes gràcies! Gracias por la reseña; con vuestro permiso me la enlazo al facebook. Un abrazo!

Jorge

el llibreter ha dit...

Moltes gràcies a tu: m'ho he passat molt bé llegint el teu llibre!

Salutacions cordials.

sfer ha dit...

Precisament aquesta nit he somiat amb zombis (tot i que la meva parella diu que no ho eren, de zombis, que devien ser infectats, perquè li he dit que corrien gairebé tant com jo), potser perquè ahir ell va anar al llit llegint "Four color fear: cómics de horror de los años 50" i a una vinyeta que em va ensenyar sortia un francès cridant "Vive le Zombie!".

el llibreter ha dit...

Espero que això dels somnis no s'encomani! Dormiré amb les bambes posades, no fos cas que calgui córrer ;-)

Salutacions cordials