dimarts, d’abril 21, 2009

Alguns llibres abans de Sant Jordi

. dimarts, d’abril 21, 2009

Eloy Fernández Porta, a Homo Sampler: “Comprar es escoger; el acto de compra implica una afinidad electiva, y las dificultades para resolverla crean ansiedad.” Comprar, escollir entre una oferta abassegadora de tot, decidir, amb la sospita constant de no haver-hi encertat.

Començar a llegir, per exemple,
Twistanschauung, de Víctor García Tur i no saber si el llibre és pura retòrica afterpop o quina mena d’artefacte tinc entre les mans, dubtar, continuar una mica més i alegrar-me d’haver pres aquesta decisió, perquè aviat m’adono que és teca de la bona, que el joc paratextual és un excel·lent correlat de l’angoixa d'escriure el primer llibre, de la dificultat de l’entrada en matèria. Li faré un apunt.

També tinc ganes d’escriure sobre Un llac en flames, d’Hilari de Cara. Aparentment, no comença de manera gaire engrescadora, però superar l’orgia de les primeres pàgines —que es poden llegir al número d’abril de la revista Benzina— obre pas a un món decadent com tan sols un mallorquí expert en crepuscles podria escriure’l. I al final, a més a més, el començament pren sentit. Caldrà esperar als següents lliuraments de la trilogia per esbrinar si les trampes que sospito són certes o no. Evidentment, també li faré un apunt.

Més difícil serà escriure sobre La zona: Apunts d’un vigilant de camp, de Serguei Dovlàtov, que m’ha agradat molt perquè parla de les relacions de poder des d’una perspectiva inèdita, amb una perillosa tensió subtilment elaborada entre presoners i vigilants, amb frases poderoses i històries que emergeixen del pou de la història i esdevenen inquietants i contemporànies. Difícil perquè no sé si sabré destriar l’admiració pel llibre de l’admiració per la
història d’amor que m’ha permès gaudir-ne.

Però posar-s’hi és complicat, amb
Sant Jordi tan a prop, amb tot de llibres que prometen hores de bona lectura entre els eternament ajornats dels prestatges, els que acaben d’arribar a les taules de novetats i els que ja tinc a casa. Unes dates més tranquil·les em semblen adequades per llegir L’inici del capvespre, de Júlia Costa, després del bon regust que em va deixar La descomposició de la llum, de la mateixa manera que tinc pendent Elegia per un Americà de Siri Hustvedt o Els contes d’un filòsof, de Diego Ruiz, entre d'altres. Sort que Quadern 2008 porta l’últim disc de Joan Miquel Oliver: Bombón Mallorquín, o que 50 anys de la cançó rescata Audiència pública, d’Els setze jutges, i puc escoltar-los mentre escric aquestes línies.

9 comentaris:

Galderich ha dit...

Encara tens temps d'escriure? Ànims Llibreter i que no et passi res amb el Sant Jordi i que us vagi molt bé!

Quimet ha dit...

Que passi vostè un bon dia, i gràcies per la minillista de llibres que comenta.

J.M. ha dit...

M'agraden els contes de Víctor Garcia Tur.

kweilan ha dit...

Ànims per aquest dia de Sant Jordi i que tingueu molta feina!! Bona diada!

Monolinguismo ha dit...

"Llegir ens fa més lliures". Tal vez, pero sobre todo hace más ricos a los mercaderes del libro. (Ah, y gracias por vuestra contribución de mañana a la difusión de la literatura en español) ¡Arrabeura!

Mireia ha dit...

Bona diada demà, serà un dia de mooolt de treball per a tu, llibreter, però paciència.

antitroll ha dit...

Llibreter: quina pena que els teu troll sigui tan... "especial". 9 llibres en català i 1 en castellà, i encara es queixa! Tens raó: els deliris d'aquest troll són força divertits!

Que la crisi faci festa demà i que facis molts calerons!

el llibreter ha dit...

Moltes gràcies!

Un petit homenatge: Elogi del lectorBona diada a tothom!!!!

Roser Caño Valls ha dit...

Moltes gràcies a tu per les recomanacions. Ara tindrem més deures de llegir per a l'estiu ;)

Salutacions cordials.