dijous, de juny 02, 2011

Ara és l'hora, lectors!

. dijous, de juny 02, 2011

M’agradaria ser imparcial, però no puc i ni tan sols faré l’esforç de ser-ho: m’agrada que s’emeti L’hora del lector a la televisió pública, que és l’única mena de televisió on podria existir. Diuen que el tanquen perquè no és prou ‘prescriptiu’ i ara no vull imaginar com serà el programa ‘prescriptor’ que el substituirà. Però sí puc imaginar que convisquin. Per què no podem tenir dos programes de llibres a TV3? A banda dels programes que regularment o ocasionalment en parlen, és clar. Quines complicitats, rivalitats, discrepàncies o atzars els lligarien? No seria un gran estímul per a la lectura? Perquè, a més a més dels llibres, la conversa —o discussió— s’estendria més enllà de l’emissió de cada programa. Vull creure que seria així. Em cal creure-ho.

10 comentaris:

Ramón ha dit...

Tiempo atrás dejé de ver estos programas, pues la mayor parte lo dedicaban a la narrativa, no se si hoy en día siguen la misma tónica.

Entiendo que a los que nos gusta leer y los libros no sólo hay narrativa; dejé de leerla hace más de quince años y ahora puede que lea y compre más libros que antes y disfruto con la historia, el arte, viajes, clásicos, etc. También podrían hablar más del mundo del libro (la edición, las librerías, el libro electrónico, las preocupaciones de sector, etc.)

Había personajes como Javier Pérez Andujar en "L'hora del lector" que daban alegría al programa.

Resumiendo, me pueden contestar que hablan de narrativa porque es lo que les gusta a la mayoría de los lectores, entonces es normal que los retiren de la programación ya que la mayoría de los espectadores no leen nada.

Saludos,

L'Espolsada llibres ha dit...

Jo tampoc ho sóc d'imparcial. Ara que el 33 s'ha alliberat dels esports, no puc entendre que no puguin conviure dos programes que parlin de llibres i més des d'una televisió pública, un espai on es convida a la conversa, a reflexionar i que a sobre fa pujar la lecturina...

el llibreter ha dit...

Precisament, Ramón, un altre programa de llibres podria rivalitzar a l'hora d'ocupar tot l'espectre editorial. Debats sobre quin és el millor llibre de Carlo Ginzburg, quin és el millor estudi sobre la ment, quines opcions té algú que vulgui endinsar-se en la sociologia, etc. No oblidem, però, que bona part dels espectadors, llegeix.

Efectivament, Espolsada: no són gaire 'prescriptors' perquè són molt bons com a 'encomanadors' de ganes de llegir.

Salutacions cordials.

Ramón ha dit...

Insisto, la mayoría de los espectadores de la televisión en general no leen, pues la mayor parte de la población la ve y los índices de lectores están por debajo del 50% y de "lletraferits" bastantes menos.

Los programas de libros han de ser más plurales. La mayoría de las entrevistas que se realizan son a escritores de narrativa. Al final como sólo se centralizan en un sector los demás desertan y los que se quedan como no les guste el autor del día también se van hasta el próximo. Si es variado, te vas tragando lo que no te gusta porque sabes que tarde o temprano algo te interesará. Pero es que todos los programas siguen el mismo patrón, había uno que era más ágil, "Página 2",mas al final todos se asemejan. Hay que innovar.

Al expresar mis gustos no quiero menospreciar los de otros, pero tampoco quiero que se catalogue a los lectores con los que sólo leen novelas.

Saludos,

el llibreter ha dit...

No crec que el percentatge d'espectadors potencialment interessats en un tema sigui l'únic criteri per determinar la programació d'un canal de televisió. La població infantil està al voltant del 10% del total, per exemple.

Un programa literari de qualitat pot conviure perfectament amb un o més programes de llibres que representin la monstruosa diversitat del món editorial, incloent-hi temes molt minoritaris com els que t'agraden: la història i l'art, i sobretot els clàssics, que no els llegeix gairebé ningú.

Crec que en el fons no estem en desacord, Ramón, a l'hora d'exigir més diversitat en el tractament del món del llibre. Però carregar-se L'hora del lector en comptes d'ampliar l'oferta em sembla un error. Som o no som una potència mundial en el camp de l'edició?

Salutacions cordials.

Ramón ha dit...

Creo que hay un malentendido, no estoy diciendo que el único criterio para determinar la existencia de un programa de televisión sea el número de espectadores, ni mucho menos. Lo que ha de regirlos es la calidad,como usted escribe, independientemente del número de espectadores, pues para eso es una televión pública, y para mi muchos de estos programas no la tienen o la han dejado de tener. Por mi parte pueden emitir los que quieran, pues mientras no mejoren no los veré.

Saludos,

Clidice ha dit...

Comprendria més que se n'afegissin dos programes més que no pas que desapareixi un per ser substituït per un altre. Ei, i no sóc gaire de veure programes de lectura, que sempre els fan quan estic llegint ;)

el llibreter ha dit...

L'important, sempre, són els autors, els llibres, benvolgut Ramón, i si no hi ha un correlat televisiu apropiat, mala sort —o no: més temps per llegir! Un amic em suggeria Millenium, on sovint es parla de llibres d'assaig de temàtica molt diversa, i és veritat que en més d'una ocasió m'hi he quedat enganxat.

Suposo, Clidice, que volen alguna cosa semblant al Qwerty dels primers temps, amb una dinàmica espasmòdica i una quantitat de llibres impossible d'assimilar. Em sembla bé que vulguin tocar camps del món editorial que no surten a L'hora del Lector, però estic d'acord que no cal carregar-se un programa de referència.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

Totalment d´acord. L´HORA DEL LECTOR és per la gent que ens agrada llegir, aleshores de manera paral.ela es podrien fer programes més "prescriptius", com diuen, i de promoció de la lectura.
Molts ja hem expressat la nostra queixa a TV3-C33, el diari ARA en va fer un article, els de POlÒNIA en van fer un gag.
TOTS AMB L´HORA DEL LECTOR!!

Mireia ha dit...

crec que és un exemple més (i en van...) del poc interès per la cultura que tenen els polítics.
Perquè, en aquest cas, no es tracta de "retallades" -facin el que facin a l'hora en què s'emetia el programa tindrà també un "cost"-, es tracta d'apartar la cultura.
Una llàstima (i una injustícia)