dissabte, de juny 18, 2011

Atentament, Joan Triadú

. dissabte, de juny 18, 2011

Atentament és alhora una fórmula de comiat —de fet recull les darreres lectures crítiques seleccionades per Joan Triadú— i també una forma de lectura: la lectura atenta. Un títol molt ben triat, doncs. I com sol passar amb els volums miscel·lanis, també en aquesta ocasió he recorregut l’índex i m’he aturat en els llibres que també he llegit, i després en els llibres que considero que cal llegir, i més endavant en els llibres que no sabia que calia llegir, i també encara en els llibres sobre autors de llibres que he llegit o que caldria llegir. I he gaudit de la cortesia amb què Joan Triadú tracta els seus lectors, una cortesia que consisteix sobretot en argumentar cadascuna de les seves afirmacions com solament ho pot fer algú que coneix molt bé la matèria que explica: no tan sols ha llegit atentament infinitat de llibres, sinó que també ha llegit molta literatura crítica, de manera que sotmet a anàlisi seu propi punt de vista tot comparant-lo amb les idees dels altres. No cal dir que aquesta activitat, la lectura atenta i la consideració de les lectures dels altres, és imprescindible per oferir uns escrits honestos, que vol dir discutibles, perquè només qui mostra els arguments i defuig l’afirmació categòrica ofereix la possibilitat de discutir, de ser atent amb els seus lectors.

7 comentaris:

Rita ha dit...

Estava rummiant si me'l comprava i després d'aquest apunt ja tinc clar que ho haig de fer... :)

el llibreter ha dit...

Des que vaig trobar Llegir com viure per 50 pessetes —si no recordo malament— al Mercat de Sant Antoni que he anat llegint les seves crítiques, quan les feia a la premsa i a revistes. Amb el llibre m'he retrobat amb algunes i n'he descobert moltes més. Tant de bo serveixi perquè se m'encomani una mica el seu estil!

Salutacions cordials.

Clidice ha dit...

Un recull excel·lent, n'estic gaudint.

SU ha dit...

Gràcies Llibreter, per la teva lectura, ben atenta, i aquest apunt!

Fa uns dies que l'estic rellegint -un cop més!-.

Ep, i els teus textos són molt brillants, ja ho saps, però si aprofites l'estil triadurenc encara seran millors (no en tinc cap dubte!).

Un abraçada (amb tota la meva admiració).

SU

el llibreter ha dit...

M'alegra molt compartir l'opinió sobre Atentament, Clidice.

No sé si agrair-te els elogis desmesurats, SU, però sí t’agreixo molt que hagis contribuït a convidar-me a tornar a Joan Triadú amb Atentament, un llibre que ben segur que em vigilarà des de la meva biblioteca ;-)

Salutacions cordials.

Mireia ha dit...

Ara mateix l'estic llegint.Triadú era un gran SAVI precisament perquè et mosrava una sèrie d'arguments sobre esl quals hi podies o no estar d'acord, però que t'arribaven amb mestria.

Una matisació llibreter: no són els "darrers" articles de Triadú. No hi són els que va publicar als darres anys a l'AVUI (hi publicava, com diu la SU al pròleg, amb menys periodicitat però encara hi continuava)

el llibreter ha dit...

Benvolguda Mireia, t'agraeixo molt el comentari, però m'has de permetre que jo també introdueixi una matisació: la frase "de fet recull les darreres lectures crítiques seleccionades per Joan Triadú" en cap cas significa que siguin les darreres crítiques publicades per Joan Triadú.

Salutacions cordials.