dilluns, d’agost 06, 2007

Setembre

. dilluns, d’agost 06, 2007

L’apunt de dimecres passat sobre la informació de què disposava a propòsit de la rentrée no volia ser exhaustiu. Aquest tampoc no ho serà, perquè casualment des de llavors ha arribat a les llibreries molta més informació sobre els plans de publicació i de distribució per al setembre. Crec que cal constatar que normalment són els grans grups editorials que compten amb una xarxa comercial pròpia els que ofereixen més dades sobre aquesta qüestió. Així, al costat de Random House Mondadori —que ja ens ha enviat el pla de publicacions per al novembre— i Planeta, també comptava amb prou dades del grup Santillana —distribuït per Ítaca— i del grup RBA.

Entre les novetats del grup Santillana que més m’intriguen hi ha les dues novel·les de Daniel Alarcón, escriptor peruà que ha estat seleccionat per la revista GRANTA com una de les més sòlides promeses de la literatura als Estats Units, que publicarà Alfaguara.

Sobre RBA, em sembla que val la pena destacar l’anunciada col·lecció de butxaca de La Magrana, que segueix una estratègia similar a Labutxaca: llibres que ja han tingut una molt bona acollida en la primera edició, tant si són recents com si es tracta de clàssics contemporanis. Així, entre els autors catalans, al costat d’Un home de paraula d’Imma Monsó o El dia de l’ós de Joan-Lluís Lluís hi haurà Pedra de tartera de Maria Barbal o Camí de sirga de Jesús Moncada, que ja han gaudit d’altres edicions en butxaca. En la part internacional, Suite Francesa d’Iréne Nemirovsky, El festí de l’amor de Charles Baxter o Seda d’Alessandro Baricco compartiran taula amb El curiós incident del gos a mitjanit de Mark Haddon, que coincidirà amb l’aparició d’Un petit inconvenient, la seva darrera novel·la.

Dimecres mateix, Distribuciones de Enlace va enviar el pla de publicacions per al proper mes, fet que va coincidir amb un comentari a «Latidos», la secció que manté Sergio Vila-Sanjuán al suplement Cultura/s de La Vanguardia:

Con la remodelación del Grup 62, al que pertenece la distribuidora Enlace, circulaban dudas sobre si Anagrama seguiría con esa firma. Y lo hará. Enlace se divide en dos distribuidoras, una para los sellos en catalán del grupo; la otra, en castellano, distribuirá Anagrama, El Aleph, Península y algunos sellos de ensayo de editorial Planeta como Crítica, Ariel y Paidós. En la nueva perspectiva Herralde será accionista además de cliente.

Que fos Enlace qui distribuís finalment Labutxaca era una dada prou significativa que apuntava cap a l’absorció de la distribució de la resta d’editorials del nou Grup 62. Caldrà veure com es resol la situació de Paidós, editorial que s’encarrega encara de la pròpia distribució al marge del grup Planeta i malgrat els esforços de Gonzalo Pontón —que dirigeix també Crítica i Ariel— per diluir-ne el perfil amb l’augment de títols d’autoajuda i la creació d’una innecessària col·lecció de narrativa policíaca en una editorial que sempre ha mantingut un alt nivell en la publicació d’assaig; innecessària perquè Planeta disposa de prou editorials per encabir-la.

Pel que fa a la teca, hi ha un munt de títols interessant, a més a més dels que ja vaig destacar la setmana passada: La vida interior d’en Martin Frost de Paul Auster i La interpretació d’un crim de Jed Rubenfeld alhora a Edicions 62 i Anagrama, Rapala de Jaume Subirana o, a Empúries, Els privilegiats de Núria Perpinyà, el primer capítol de la qual apareix a la revista Benzina d’aquest mes d’agost. Elipsis, una editorial recent que caldrà seguir amb atenció, publicarà Un nido de bobos de John Ashbery i Llibres de l’ïndex La vida del Llàtzer de Tormos, on Jordi Bilbeny intentarà provar no tan sols que l’original era català, sinó també que hi ha un bon grapat d’obres del Siglo de Oro que en realitat són apropiacions d’obres catalanes.

L’efecte Frankfurt es notarà amb la publicació a la col·lecció Compactos d’Anagrama de set traduccions a l’espanyol de llibres de Pere Calders, Jesús Moncada Baltasar Porcel, Quim Monzó, Sergi Pàmies i Miquel de Palol. No cal dir que espero amb molt d’interès l’assaig de Jordi Herralde que anuncia Sergio Vila-Sanjuán sobre la difusió de la literatura catalana: «En total son 61 los títulos traducidos del catalán por Anagrama desde el histórico Dos pastiches proustianos de Llorenç VIllalonga.» També apareixerà a Compactos la millor novel·la d’Enrique Vila-Matas: El mal de montano.

Fins que Enciclopèdia Catalana DIGEC s’integri a Enlace1, [Enciclopèdia Catalana] de moment manté la distribució del seus segells editorials. Per a la rentrée, entre altres coses, té previst oferir els Contes de John Cheever i Visca la república!, amb contribucions de Joan B. Culla, Josep Fontana, Santos Julià, Carme Molinero, Borja de Riquer, Susanna Tavera, Enric Ucelay Da Cal i Ricard Vinyes.

Cossetània, que és distribuïda per L’Arc de Berà, va informar també del pla de publicacions per al setembre, que inclou un llibre també molt frankfurtià: Catalunya explicada als alemanys de Klaus-Jürgen Nagel. Collage de Roger Tartera i Per les presons de Franco. Memòries d'un pres de la postguerra 1936-1945 de Tàrio Rubio, cadascun per motius diferents, també em semblen força interessants. I això que encara tinc pendents escriure alguna sobre Contra l’invasor de Carles Rahola i la lectura de La masmorra de Joan Ventura, tots dos de la col·lecció Memòria del segle XX.

Per últim, la nova editorial El Andén satisfarà els qui s’enyorin de L’església del mar, La clau Gaudí o El Quart Reich amb La ciutat dels secrets de Patrice Chaplin, on sembla ser que els elements autobiogràfics ordeixen la revelació del secret més ben guardat de Girona: el Graal.


1 Lapsus imperdonable. Gràcies Vicente.

[Continuació de La selva de la distribució i Mutacions d'una selva]

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Molt interessant!! Per cert, des d'aquí reivindico que els llibres The Art of... dedicats a les pel·lícules dels estudis Ghibli (anime japonès) siguin publicats per aquestes terres per alguna de les nostres editorials!!! No tenir en català (o espanyol) llibres com el de la Princesa Mononoke o Nausicaä NO TÉ PERDÓ!!!!

Anònim ha dit...

Sr. Llibreter, l'acabo de veure a la portada de la web de la tafanera!!
Salut!

El noi de sucre

Anònim ha dit...

M'ha sonat com la llista de llibres que et donaven a cole i que creaven grans expectatives en la nostra imaginació infantil. Després, començava el curs i, és clar, les decepcions...!
Però mirarem de fer els deures, sr. Llibreter!
Gràcies!

Anònim ha dit...

¿Qué sabes de esta novedad de septiembre, Monsieur LL.?
saludos

" SOLDADOS DE CERCA, DE UN TAL SALAMINA.
GRANDEZAS Y MISERIAS EN LA GALAXIA LIBRERÍA"

Eduardo Fernández. 2007.

editorial Comanegra

Anònim ha dit...

Sr. Llibreter. Me han hablado de una colección de cómics para adultos de los años 70 cuyo personaje principal es "Zora la Vampira". Sabe usted si se ha realizado algún homenaje a dicho personaje o se han reeditado?
Gracias.

Eretema (Valencia)

el llibreter ha dit...

Benvolgut anònim anime: els llibres sobre les pel•lícules Ghibli són una meravella. Jo mateix n’he regalat algun. Els pots trobar a les llibreries especialitzades com Norma o Continuarà... Dubto molt que els tradueixin, però; encara que aquests llibres en català serien una llaminadura per als fans de tot el món!

De vegades em poso jo mateix a La Tafanera, Noi del sucre, quan crec que l’apunt pot interessar més enllà dels lectors habituals bloc. És una alegria que un bloc minoritari com aquest pugi a la primera pàgina.

A mi també m’entusiasmava el moment de recollir els llibres de l’escola. Semblava que els llibres de text continguessin totes les coses que cal saber del món. Apilar-los, tots nous, i fullejar-los fins que cap al final de curs ja estaven tan atrotinats que ni em recordava d’aquella promesa de plenitud que oferien al setembre.

Em vaig posar en contacte amb el de l’editorial Comanegra quan vaig saber que publicarien aquest llibre, cap al mes de maig, i em van dir que sortiria cap al setembre, però no m’ho van assegurar del tot. Em moro de ganes de llegir-lo, el subtítol és brutal: «Grandezas y miserias en la galaxia librería». Em van assegurar per mail que em dirien el què quan ja estigui a punt per la distribució.

Si et refereixes a la Zora del gran dibuixant Fernando Fernández, Glénat ha reeditat Zora y los hibernautas i té previst continuar amb altres títols.
Salutacions cordials.

Salutacions cordials

Unknown ha dit...

Benvolgut llibreter

Fa bé de tenir curiositat pels llibres de Daniel Alarcón. He tingut la sort de llegir el primer d'ells, "Guerra a la luz de las velas" ("War by Candlelight"), que fa mesos que ha estat traduït i publicat per Alfaguara al Perú, i és realment notable. Aquest llibre i la seva primera novel·la, "Lost City Radio" són, suposo, els dos llibres que s'editaran ara a Espanya. Això, sí, una petita correcció, vosté parla de dues novel·les, però "Guerra a la luz de las velas" és un recull de contes.

Salutacions

el llibreter ha dit...

Gràcies Víctor per la correcció. És el problema dels butlletins de novetats, que sovint no hi ha més remei que llegir-los en diagonal.

Salutacions cordials.