dimarts, de maig 04, 2010

Arts Libris

. dimarts, de maig 04, 2010

El diumenge posterior a Sant Jordi em temptava molt el suggeriment d’en Pere que, des de Saragatona, m’animava a passejar pel Parc de la Ciutadella per descansar de tants i tants llibres portats amunt i avall. Però era l’últim dia de la Fira Arts Libris a l’Arts Santa Mònica i, malgrat la saturació llibresca, vaig optar per no perdre l’última oportunitat de veure i tocar llibres d’artista, edicions artesanals i d’avantguarda, fanzines, llibres sobre llibres i llibres que no puc encabir en aquesta classificació inútil; publicacions que em sonaven poc o molt o que només havia vist en catàlegs o a internet i que a Arts Libris vaig trobar aplegades en un únic lloc.

Com que es tractava d’una fira i no d’una exposició, hi havia poques peces històriques i, per tant, moltes coses per descobrir, entre editorials insospitades i editorials conegudes que oferien les darreres novetats. Com Edicions 1010, Les livres de François Righi, Éditions Jannink, Ximena Pérez Grobet, Tinta Invisible Edicions, tiendaderecha, Murtra Edicions —amb l’inaccessible Esmolar la garrova de Biel Mesquida i Sandra Lehnis—, i moltes altres.


Si el llibre tradicional és un vehicle per a la difusió de la paraula, el llibre d’artista i l’edició d’avantguarda tendeixen a restar al marge del món editorial tradicional. El text de vegades és un simple pretext per demostrar l’habilitat en l’ús de materials, de tècniques d’impressió i de disseny gràfic, més o menys a prop de sentit de les paraules. En altres ocasions, però, s’aconsegueix l’harmonia entre tots els oficis del llibre i el resultat és admirable. I no necessàriament car: dels incombustibles Naufraguitos de Ceferino Galán al Col·lectiu Grrrr passant per Ilu.Station, eren moltes les opcions de trobar fanzines i llibres d’elaboració més modesta però igualment esplèndids.

3 comentaris:

kweilan ha dit...

Interessant com sempre.

miquel ha dit...

Ben fet, llibreter, per descansar sempre hi ha temps ;-)

el llibreter ha dit...

Gràcies, Kweilan. Per sort, és fàcil trobar activitats interessants: a veure si entre avui i demà puc penjar alguna cosa sobre Ficcions enfora i l'exposició sobre Ramon Llull a la UB.

L'has encertada, Pere: la Ciutadella és una dels meus racons preferits de Barcelona, però acostumo a anar-hi pel Born, amb aturada a Santa Maria del Mar.

Salutacions cordials.