dilluns, de novembre 02, 2009

Miquel Batllori

. dilluns, de novembre 02, 2009

L’unic llibre que tinc a casa de Miquel Batllori és el volum XI de l’Obra completa: Història, classicisme i filosofía al segle XVIII: Gustà, Pou i els Masdéu, sobre uns autors que desconeixia i sobre un època que mai no m’ha atret gaire. No recordo per què vaig comprar precisament un llibre tan allunyat del meu gust, però sé que l’autoria de Miquel Batllori va ser prou suggerent perquè m’interessés. Independentment del tema, la seva manera de raonar, examinant minuciosament els arxius i els estudis precedents i suggerint les seves interpretacions amb elegància i contenció, em sembla molt persuasiva i exemplar.

L’excel·lent homenatge recollit a La saviesa cordial de Miquel Batllori m’ha recordat l’època que solia freqüentar els seus escrits a la biblioteca, sobretot els llibres que tractaven sobre l’Edat Mitjana i el Renaixement. Ara fa molt de temps que no llegeixo res seu, i si hagués de triar algun llibre per reprendre el fil segurament tornaria a Records de quasi un segle, un passeig per la seva vida intel·lectual on, de la mà de Cristina Gatell i Glòria Soler, rememora els estímuls que van impulsar-lo a estudiar homes com Baltasar Gracián, Ramon Llull, Arnau de Vilanova o els Borja, i altres temes aparentment menors que les seves paraules il·luminaven amb la retòrica perfecta de la seducció.

3 comentaris:

Ignasi Revés ha dit...

Vaig llegir "Vuit segles de cultura catalana a Europa" i tot i que està molt ben escrit, polit, el vaig trobar una mica carregós.

Francesc ha dit...

M'alegra molt llegir aquest post. Miquel Batllori. Ha estat llegir els seus nom i cognom i oblidar-me, ni que fos per un minut, dels Millet, Muñoz, Prenafeta, etc...

L'edició de les obres que fa 3i4 és francament bona.

Salut,

F

el llibreter ha dit...

Tot i que aquest no l'he llegit, Ignasi, suposo que deu ser per la minuciositat amb què Miquel Batllori sol examinar les opinions dels altres abans de dir la seva. Aquesta atenció, un pèl prolixa per al gust contemporani, demostra un gran respecte envers els predecessors.

L'edició de 3i4, més que bona, diria que és monumental, Francesc.

Salutacions cordials