dijous, de novembre 13, 2008

Edi.cat: una molt bona notícia

. dijous, de novembre 13, 2008

Bromera, Angle i Cossetània han anunciat la constitució d’Edi.cat, una plataforma oberta a la incorporació d’altres editorials independents amb l’objectiu de guanyar visibilitat a les llibreries i a internet. Crec que hi ha dos punt del dossier de premsa que val la pena destacar.

En primer lloc —per proximitat temporal—, l’organització d’unes jornades de reflexió sobre l’edició independent al primer trimestre de 2009. A més a més de les ponències, contribucions, discursos, taules rodones i tota mena de comunicacions que se solen compartir en aquesta mena d’esdeveniments, i que poden ser molt interessants, l’intercanvi d’experiències amb un sopar o un cafè com a pretext pot contribuir decisivament al creixement d’aquesta plataforma. Que un llibreter amb la trajectòria de Toni Cantó encapçali un projecte que té les relacions públiques com a eix, per superar les desconfiances que pugui suscitar i per engrescar-hi altres editors, em sembla molt significatiu.

En segon lloc, que l’edició independent es plantegi seriosament el text electrònic. La digitalització del fons editorial no és un aspecte més de la guerra de formats entre els diferents dispositius de lectura que competeixen actualment al mercat. Una funció essencial dels editors consistirà a garantir que els lectors puguin gaudir d’un text en qualsevol dispositiu, tant si és un lector d’e-books com si és un aparell multifuncional que permeti, entre altres coses, escoltar música, trucar per telèfon, navegar per internet i llegir —que és la mena de lectura en pantalla que, segons el meu parer, triomfarà finalment. Davant de la diversitat d’opcions que presumiblement hi haurà i davant de la més que probable obsolescència de molts d’aquests dispositius —que seran ràpidament reemplaçats per noves versions amb noves utilitats; com, de fet, ja passa actualment— caldrà que l’editor adapti contínuament el fons editorial a les futures modes tecnològiques, que garanteixi la llegibilitat de qualsevol text en qualsevol format anys després de l’adquisició de l’arxiu digital; és a dir: promoure la visibilitat dels autors des del punt de vista tecnològic. Al cap i a la fi, un llibre de paper publicat fa cent anys encara "funciona".

8 comentaris:

Roser Caño Valls ha dit...

Hola.El progrés tecnològic avança també en el format dels llibres, l'important és que la gent puguem llegir.

Per cert, jo sóc afortunada de tenir una feina que m'agrada, perquè ara estic formant els lectors que llegiran els llibres electrònics.

Salutacions cordials.

Sadurní ha dit...

Ens espera un futur ben apassionant. L'important és que la literatura -i el número de lectors- en surti reforçada.

Excel·lent notícia la constitució de l'Edi.cat

Salutacions.

el llibreter ha dit...

Però el progrés planteja problemes inèdits que cal, també, afrontar. Peraixò, Antaviana, la feina d'editor a de contribuir a resoldre'ls. La feina de professor és una de les més importants del món; gairebé tant com la de llibreter ;-)

Estic d'acord: assistir a aquest procés de canvi és un privilegi, Sadurní.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

Doncs res, endavant! Si és positiu, benvingut sigui.

L'Espolsada llibres ha dit...

Per a mi el més positiu és que tres editorials que editen en català s'uneixin per ser més visibles, per tenir més presència i, el més destacable, que ho facin amb visió de futur. Sembla que el sector en català hagi de ser carrincló i sempre a remolc d'altres, doncs no, amb els temps que corren cal ser futurista. Només els demano que ara que seran una mica més "grans" no agafin els tics dels grans grups i que continuïn recordant que les llibreteres i els llibreters volem fer la nostra feina.
Salut i llibres!

el llibreter ha dit...

És un repte, Olga, veure si som capaços de reinventar l'ofici! Ha passat tantes vegades al llarg de la història que estic convençut que ara també sabrem resoldre els enigmes que ens plateja el canvi tecnològic.

Estic convençut que no patirem els tics als quals al·ludeixes, Espolsada: fixa't en Les Punxes, si treballen bé amb les editorials independents. M'imagino —i espero— que la cosa deu anar més per aquest cantó.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

I què passarà amb l'Arc?

Sílvia Tarragó

el llibreter ha dit...

Suposo que no renunciaran al suport logístic d'Arc de Berà, ja ho saps que són molt ràpids en el servei. Es tractaria més aviat d'anar junts en l'estratègia comercial.

Salutacions cordials.