dimarts, d’abril 19, 2011

Servei especial de recomanacions personalitzades per Sant Jordi

. dimarts, d’abril 19, 2011

És ben conegut que Primavera, estiu, etcètera de Marta Rojals gaudeix d’una recepció entusiasta a la blogosfera. Als comentaris de l’apunt anterior, on anunciava el veredicte del Premi Exhaurim-lo! 2011, hi ha qui em demana alternatives al premi per celebrar Sant Jordi. Amb el benentès que tenir el llibre no implica descartar de comprar-ne més exemplars, l’abnegada vocació de servei públic que caracteritza aquest blog m’obliga a respondre a aquesta petició. Heus ací, doncs, algunes recomanacions personalitzades que hom pot aprofitar si s’hi abelleix.

Per a Allau, de The Daily Avalanche, recomano dos dels canditats: Els infinits de John Balville i En la juventud está el placer de Denton Welch. El primer, perquè és un gran Banville i, com que no sé si ha llegit res encara d’aquest autor, trobo que és una bona manera d’accedir al seu univers —i en aquest cas concret, l’expressió no és un tòpic. El segon, perquè transcorre a Anglaterra i Dickens era anglès. Tots dos comparteixen, dins l’estil intransferible de cada autor, el gust per unes descripcions subtils que amb una aparent simplicitat reflecteixen la consciència dels protagonistes.

A Eulàlia Mesalles, de Riell Bulevard, també li recomano dos dels candidats: L’alquímia del mercat d’alquímies i La trampa, d’Emmanuel Bove. El primer, perquè era el principal rival de Primavera, estiu, etcètera a l’hora d’adjudicar-se el Premi Exhaurim-lo! I el segon perquè, si no coneix l’autor, és una molt bona introducció a la seva obra. Tots comparteixen un gust per la mirada irònica, fins i tot sarcàstica —com se sol dir—, i una crítica àcida a les febleses de l’ésser humà, sense defugir, però, la tendresa.

A Rita, de l’enyorada La meva illa roja, també li recomano dos llibres. En primer lloc, La maleta, de Serguei Dovlàtov. Un recull de contes situats a la Unió Soviètica on l’autor expressa una mirada crítica, no exempta d’un sentit de l’humor molt esmolat: la capacitat d’adaptació a les situacions més adverses que vaig llegir a La zona, es trasllada aquí a la vida quotidiana, on els personatges cerquen les esquerdes d’un règim autoritari que, malgrat una aparent solidesa, apareix com un decorat de cartó pedra. En segon lloc, Momssen: una sàtira sobre un sistema polític molt diferent però que manté concomitàncies amb l'anterior: personatges que se situen també a les esquerdes, en aquest cas del capitalisme tardà, i fan de les convencions socials un simple decorat on prosperar il·lícitament.

A Matilde Urbach, de De la casa al club, també dos llibres, molt diferents: A butxacades de Joan Todó i Cada despedida de Mariana Dimópulos. El primer, perquè té contes esplèndids que m’han fer desitjar-ne més quan he girat l’últim full del llibre després de la primera lectura. El segon, perquè és la història d’una fugida amb tot d’històries al voltant de la protagonista que es trenen i destrenen amb una sensibilitat admirable.

14 comentaris:

Allau ha dit...

Moltíssimes gràcies, Llibreter, pel servei personalitzat: segur que et faig cas (i potser també prenc nota del que has recomanat a les altres).

Salvador Macip ha dit...

Aquest és un llibreter tal com cal, com els d'abans, que coneixen la seva clientela!

el llibreter ha dit...

Em moro de ganes de saber si t'agradaran, Allau. No em facis patir gaire l'espera!

Moltes gràcies, Salvador, però com els d'abans i els d'ara: ahir ens ho recordava en Jaume Subirana a «Catalunya també existeix». Tenim un teixit de llibreries a Catalunya que fa molt recomanable aprofitar les festes per fer... turisme de llibreries!

SU ha dit...

Carai, que s'havia de demanar per anticipat, aquest servei?

En qualsevol cas, gràcies! Alguns ja els tinc ben a prop...

SU

Rita ha dit...

Quin honor, llibreter, moltíssimes gràcies!!! :P

Naturalment, et faré cas i ja et diré com han anat les teves recomanacions.

Gràcies de nou, bona diada de Sant Jordi i que treballeu molt!

Jordi Masó ha dit...

Celebro la recomanació de Banville, llibre que vaig defensar a cap i espasa aquí sota:
http://associaciorelataires.com/2011/02/04/els-infinits-de-john-banville/
I prenc nota de les altres recomanacions!
Jordi.

el llibreter ha dit...

Ha estat una altra improvisació marca de la casa, SU. Deixa'm pensar-ho una mica i aquesta nit t'incloc a l'apunt ;-)

A veure si no m'equivoco gaire, Rita. Que tinguis una gran diada de Sant Jordi! I si plou, res millor que refugiar-se de llibreria en llibreria ;-)

Moltes gràcies, Jordi! És una gran llibre, sens dubte.

Salutacions cordials.

Anònim ha dit...

Tot i que no sóc un blocaire practicant, sí que em considero un lector habitual, així que prenc nota de les recomanacions. I, si se'm permet n'afegeixo un parell:
"El primer dia de les nostres vides" de Teresa Roig i "Olor de gas" de Pep Elias, dos autors anoiencs (com un servidor) i dues novel·les d'allò més interessants.
Gràcies!

Manel

Unknown ha dit...

Renoi, quin servei tan increïble! Gràcies, llibreter, et faré cas! (i com l'allau, segur que intento alguna altra recomanació...)
I a veure si el premi exhaurim-lo té un èxit espatarrant! Jo crec que ja s'està convertint en referència obligada ;P

L'Espolsada llibres ha dit...

Eps jo també en vull ;P

Puigmalet ha dit...

Nem prenent nota, que això s'acosta!

gomet ha dit...

Oooh, jo també vull q em recomanis un llibre...!

Elena ha dit...

Llibreter,

recercant idees sobre quin llibre regalar a una persona ben estimada, àvid lector, madrileny i castellanoparlant que s'ha llegit de dalt a baix els nostres autors que publicaven en castellà (Marsé, Monzó, Vila-Matas, Mendoza, Montalbán..) he topat aquest matí amb el teu bloc (magnífic).

Malgrat m'apunto per mi alguna de les teves recomanacions, estic desesperada amb l'elecció del llibre que serà per ell (els que he comprat el dia de St. Jordi els he acabat regalant a altri), ja que voldria enviar-li un que estigui escrit en català però sigui de prosa fàcil per algú no avesat a llegir en la nostra llengua...

Com he vist que ets bon recomanador i excel.lent assessor, he pensat que potser se t'acudia algun sense parar-t'hi a pensar massa.

Perdona l'atreviment i el requeriment... :)

Mercès i felicitats pel bloc!

Elena

matilde urbach ha dit...

Llibreter, ets un sol!
Muac.