Reps a casa una revisteta amb la programació d’una coneguda Obra Social, en espanyol. Llegeixes amb atenció les propostes culturals i arribes a un cicle anomenat “Poesía de hoy y memoria del pasado” en què participen: Agustín García Calvo, Isabel Escudero, Luis Alberto de Cuenca, Julio Martínez Mesanza, Enrique Badosa i Aurora Luque. A les pàgines següents et trobes el cicle “Días de cuento. El relato breve como género literario” amb els següents escriptors: José María Merino, Luis Mateo Díaz —pseudònim de Luis Mateo Díez, suposo—, Juan Bonilla, Robert Saladrigas, Fernando Valls, Pedro Zarraluki, Ignacio Martínez de Pisón, Antonio Masoliver Ródenas, Cristina Fernández Cubas, Juan Marsé, Carme Riera, Manuel Rivas, Enrique Vila-Matas i Javier Cercas.
Qüestionari:
Quina ciutat acull ambdós esdeveniments?
a: Cuenca
b: Salamanca
c: Barcelona
Quina institució promou l’esdeveniment?
a: Fundación FAES
b: Òmnium Cultural
c: Fundació "la Caixa"
La solució i el premi, als comentaris.
Qüestionari:
Quina ciutat acull ambdós esdeveniments?
a: Cuenca
b: Salamanca
c: Barcelona
Quina institució promou l’esdeveniment?
a: Fundación FAES
b: Òmnium Cultural
c: Fundació "la Caixa"
La solució i el premi, als comentaris.
14 comentaris:
Respostes correctes, en tots dos casos, la c.
Premi: tant si l’has encertat com si no, has guanyat un magnífic DISGUST.
Aprofito per demanar disculpes a Opa hostil.
Si és que us queixeu per queixar-vos... Què més voleu? A veure, llibreter... Editorials en català que:
a) no depenguin de cap editorial en castellà (no s'hi val Quaderns Crema, per exemple),
b) no estiguin arruïnades, en venda (62) o no s'hagin venut la casa per anar a lloguer (Proa)
c) tinguin una distribuïdora "nacional", que arribi a Torrevella, La Seu i Felanitx
Tret de La Campana, ¿quina?
Una altra: diaris en català que venguin alguna cosa i que no estiguin tocats pels crèdits o per l'ajut política...
(no cap, ni l'Avui ni el Punt acompleixen aquests requisits)
Encara més, universitats catalanes que tinguin algun respecte per la literatura d'ara i d'aquí... (espero assegut)
Llibreries que no siguin clòniques (és a dir passo per les taules del 97% de les llibreries del país i trobo els mateixos calcats llibres)...
La Caixa és el termòmetre del país, amic llibreter.
després del que li van permetre dir al Rajoy quan la inauguració de l'agbar, ja no m'extranya res de la caixa
això va bé per fer obrir els ulls
Crec que el concurs, tal i com l'has plantejat, era molt i molt senzill de resoldre. Hauries d'haver afegit entre les opcions València (a la primera pregunta) i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (a la segona). Aleshores sí que hagués estat un autèntic problema.
http://miperiscopio.blogspot.com/2005/07/sobre-el-cataln-y-los-catalanes.html
Per cert,alguna pista? la pregunta estava formulada arran de "Castillo de quema". El següent és el que he trobat....
http://www.library.wisc.edu/guides/Ibero/VALLE.HTM
Jiménez, Juan Ramón. "Ramón del Valle-Inclán (Castillo de Quema)." In his La corriente infinita, 91-106. Madrid: Aguilar, 1961.
Memorial Library - PQ6039 J5
iberlibro.com
búsqueda: Castillo de quema
Resultados de Búsqueda
Resultados: Encontrados 5 entre 2.360.629
1. La corriente infinita. Crítica y evocación (Antonio Machado, Manuel Reina, Manuel Machado, Rubén Darío, Francisco Villaespesa, Fernando Villalón, Valle Inclán, Bécquer, Poe, Eugenio Florit, José Orteg
JIMENEZ, Juan Ramón.-
Librería: Librería Renacimiento
Precio: 120.00 EUR
[Condiciones de pago y envío]
Descripción: Aguilar, 1961, Madrid. 1ªed. 20x12. 341 pgs. (A6722)
2. La corriente infinita. Crítica y evocación. Recopilación, selección y prólogo de Francisco Garfias
JIMÉNEZ, Juan Ramón
Librería: Dedalus Libros
Precio: 50.00 EUR
[Condiciones de pago y envío]
Descripción: Madrid Aguilar 1961 341 p 21 cm Primera edición postúma LE.C 17758
3. LA CORRIENTE INFINITA (CRÍTICA Y EVOCACIÓN)
JIMÉNEZ, Juan Ramón
Librería: Librería Broli.com
Precio: 55.00 EUR
[Condiciones de pago y envío]
Descripción: 0020622327 Ed. Aguilar Madrid 1961 Primera Edición. Trata sobre: Manuel y Antonio Machado; Rubén Darío; Fernando Villalón; Luis Cernuda; Becquer; Poe; Macedonio Fernández; Teresa Willms Montt ; etc. pp. 336 Rústica original Cubierta original Muy buen estado. Ensayo Crítica Literatura España
4. LA CORRIENTE INFINITA (CRÍTICA Y EVOCACIÓN)
JIMÉNEZ, Juan Ramón
Librería: Librería Palabras y Cosas
Precio: 100.00 EUR
[Condiciones de pago y envío]
Descripción: 5879 Garfias, Fco. (sel.) Madrid Aguilar 1961 1ª ed. 8º 337pp.+ índice Rústica Cubierta original, muy buen estado NARRATIVA ESPAÑOLA -A-
5. LA CORRIENTE INFINITA. Crítica y evocación
JIMÉNEZ, Juan Ramón
Librería: Llibres del Mirall
Precio: 90.00 EUR
[Condiciones de pago y envío]
Descripción: Madrid, Aguilar-Ensayistas Hispánicos, 1961. Recopilación, selección y prólogo de Francisco Garfias. 336 p. 4 h. 8º mayor. Cubiertas originales. Muy buen ejemplar. 1ª edición. Primera edición. Ensayos sobre Antonio Machado, Manuel Reina, Manuel Machado, Rubén Darío, Francisco Villaespesa, Fernando Villalón, Valle-Inclán, Bécquer, Poe, Eugenio Florit, José Ortega y Gasset, etc. 1st edition. First edition. Libro en español. Book in Spanish. Literatura española. Libro en español. Book in Spanish. Crítica literaria. 1
Evidentment, no em molesta la presencia d’autors com Agustín García Calvo, Juan Marsé, Carme Riera, Enrique Vila-Matas, etc., al contrari. El disgust ve de l’absència d’autors catalans. Poetes catalans millors que Luis Alberto de Cuenca que podrien dir coses més interessants sobre la poesia d’avui i la memòria del passat, per exemple, n’hi ha uns quants. I bé, és un disgust, el premi. En certa manera és com dir que bé, les coses són així i la llengua ornamental oficial del país entra en la etapa estètica del minimalisme.
Un disgust i no una queixa: hi ha moltes oportunitats d’escoltar autors catalans. Aquest trimestre a Caixaforum, no gaires. En altres llocs sí. Es tracta, doncs, de com organitzar les coses perquè guanyin interès. És un tema diferent que encara no existeixi una xarxa cultural catalana a tot el domini lingüístic. Un altre tema és la mandra còsmica que pateixen molts catalanoparlants a l’hora de llegir en català. I un altre, encara, el provincianisme dels qui pensen que arraconar el català és molt i molt cosmopolita.
Sobre les taules de les llibreries: ¿t’has adonat que les novetats surten totes alhora? Les taules ofereixen, lògicament, gairebé els mateixos llibres arreu; depèn de si la llibreria és més gran o més petita. És a dir: de la quantitat de novetats que pugui exhibir. La diferència entre les llibreries s’estableix en els llibres que destaquen entre les novetats i, sobretot, en els llibres que pots trobar als prestatges. Aquí la cosa canvia, oi?
La pregunta sobre “Castillo de quema” era sobre on l’inclourien. La corriente infinita” és una recopilació de Francisco Garfias, i ara mateix no sé si respon a un pla de Juan Ramón Jiménez o no. Recordo, potser m’equivoco, que Castillo de quema estava inclòs a l’edició d’Españoles de tres mundos de l’editorial Alianza, ara exhaurida. No em queda clar, per tant, si l’inclouran al volum de prosa autobiogràfica o al volum d’assaig i crítica literària. Cal tenir en compte que el text és més autobiografia que assaig i que l’estil l’acosta molt a les caricatures, tot i que és força més llarg. En resum: que la ubicació en l’obra completa d’Espasa és problemàtica i és a aquesta edició que em referia. Gràcies, però, per l’interès. Agrairia també que els comentaris anessin al post corresponent: aquesta informació pot interessar als que llegeixin el post sobre Juan Ramón.
Salutacions.
Doncs això: sembla ser que hi ha un cenacle d'escriptors i aspirants a escriptor que s'envien e-mails col·lectius i es reuneixen i preparen manifestos. Els preocupa que Ruiz Zafon o Cercas vagin a Frankfurt...però no els preocupa gens ni mica un fet tangible i immediat: la programació literària d'enguany de la Caixafòrum prescindeix gairebé per complet de la literatura catalana. ¿De què ens ha de servir tenir accions a Endesa?
Cap d'aquests escriptorets i amics d'escriptors patriotes, que conspiren, preparen manifestos i es preocupen per la integritat simbòlica de la literatura catalana a Frankfurt (en diré alguns noms: Bofill, Coca, Aritzeta, Bosch, Forcano, Llavina, Roca...) sembla preocupar-se gens ni mica per l'absència o la marginació de la literatura catalana al Caixafòrum...
Una cosa obvia: un error estratègic no és motiu suficient per qualificar d’escriptoret ningú. S’és escriptoret o no en relació amb l’obra publicada. No comparteixo, doncs, algunes coses que dius. Les disculpes venien pel fet de no haver-me adonat de l’abast que “la programació literària d'enguany de la Caixafòrum prescindeix gairebé per complet de la literatura catalana”. En aquell moment no disposava d’aquesta informació. Els escriptors que esmentes no són els responsables de la programació de Caixaforum. Si cal assenyalar algun responsable, la cosa va per un altre cantó.
Salutacions.
Tens raó, no són escriptorets per aquesta mena de motius. Algun són fins i tot escriptors, i alguns fins i tot respectables. Efectivament: una cosa és l'obra de creació i l'altra la intervenció més o menys partidista, més o menys instrumentalitzada, més o menys gregària i absurda en la res pública i la seva vessant literària.
Ei m'he llegit el premi sant Jordi, el llibre d'en Rosales la ciutat invisible. No entenc el final, ell és fill d'en Coll o d'en Roselli. Si algú m'ho pogués explicar ho agrairia.
!has arribat al final!
I l'organitzador qui és? David Castillo? No m'estranyaria gens...
Si l'organitzador fos el Castillo, ell hi seria convidat...
Publica un comentari a l'entrada