dissabte, de febrer 05, 2005

Dos llibres per gaudir-ne

. dissabte, de febrer 05, 2005

Emili Teixidor escrivia al suplement Cultura de l’Avui sobre els OLNI (Objectes Literaris No Identificats) per referir-se a dos llibres recents: I pelava la taronja amb les dents d’Albert Roig i Adrada de Jaume Subirana. Dos llibres molt diferents que comparteixen el tret de ser assaigs en el sentit de temptatives: no organitzen una reflexió tancada sinó que apunten en diverses direccions i ja s’ho farà el lector amb les conseqüències. Del llibre d’Albert Roig vull destacar la defensa de Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, de Cristòfol Despuig, un magnífic diàleg renaixentista que només coneixen, i gaudeixen, quatre filòlegs. Jaume Subirana em servirà per reivindicar la literatura volgudament menor, sense ambició, els apunts que no apunten cap a la transcendència i que, en canvi, recuperen el plaer del record, els detalls minúsculs i memorables del passat. Els tafaners agrairíem , però, al·lusions menys críptiques... Per cert: Ha estat Adrada l'objecte de les ires de Miquel de Palol? A l'article 'A propòsit de les pírriques elegàncies de neonoucentistes frustrats', en què denuncia l'art treballós de l'ocultació, a qui es refereix, doncs?

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Conec l'Albert Roig des de petit i li puc dir que és un dels més grans escriptors en llengua catalana. Gràcies per reivindicar la seva obra.
Segueixo amb entusiasme la seva pàgina web. La recomanaré als meus col·legues de feina.
Salutacions!

Tortosa.

el llibreter ha dit...

Ha estat una agradable sorpresa trobar-me el primer comentari a un article del blog. El llibre d'Albert Roig és ben gustós: m'ha permès retrobar-me amb poetes que tenia una mica oblidats, com la Sylvia Plath, m'ha convençut de donar una segona oportunitat a Yeats -que potser no he sabut gaudir- i m'ha convençut que cal llegir Rubem Fonseca. La cosa millor d'un llibre és això: que obri portes.

Salutacions i gràcies.

marta ha dit...

Etic llegint el teu bloc des del començament. M'ha fet gràcia que mencionis Los col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa de Despuig. Hauré de llegir aquest OLNI a veure què en diu

el llibreter ha dit...

Moltes gràcies Marta, no saps la il·lusió que em fan les teves paraules.

Els Col·loquis em semblen literatura de primera categoria.

Salutacions cordials.