divendres, de setembre 01, 2006

Mira, una altra llibreria

. divendres, de setembre 01, 2006



Cada cop planifiquem menys les vacances. Fer turisme esdevé un pretext per trasplantar a uns carrers desconeguts una de les coses que més ens agrada: passejar. La deformació professional, però, condiciona la percepció dels llocs que visito per primer cop i, així, les caminades a l’atzar tenen una parada obligatòria per tafanejar entre llibres. Recórrer la Rua Garrett i altres carrers del Chiado i la Baixa em va permetre visitar i col·leccionar algunes de les llibreries més conegudes de Lisboa. Una bona oportunitat per descobrir editorials, revistes o col·leccions de llibres o per observar la forma i la disposició de les taules de novetats a la recerca d’inspiració. La llibreria que més em va agradar està una mica allunyada del centre: la Livraria Letra Livre, a la Calçada do Combro 139; és petita i, malgrat això, compta amb un fons de llibre nou i de segona mà abundant i molt ben triat.

M’ha cridat l’atenció que gairebé totes les llibreries de Lisboa i Porto tenen una secció de dret prou gran, cosa que no recordo d’altres ciutats. Suposo que a Portugal no pateixen una inflació de títols com la que patim a les llibreries catalanes i això els permet oferir llibres de temes molt diversos. De fet, només la llibreria Poetria de Porto, entre totes les que he visitat, estava especialitza en literatura; específicament en poesia i teatre. Les altres, independentment dels metres quadrats que ocupen, mantenen un gran nombre de seccions. En qualsevol cas, aquesta apreciació no pot ser concloent perquè depèn de l'atzar turístic.

Un dels objectius del viatge era, lògicament, entrar a la Livraria Lello & Irmão de Porto, anomenada ara també Prólogo Livreiros. El bloc A cidade surpreendente ofereix un resum del llibret que explica la història de la mítica llibreria i unes fotografies molt bones. Recupero també l’enllaç a una pàgina que permet jugar amb el ratolí i contemplar la planta superior. Si us hi fixeu, sota la finestra hi ha ampliat i emmarcat un article que Enrique Vila-Matas va escriure sobre Porto i on afirma que la Livraria Lello és la més bella del món. I probablement sigui cert: no em va decebre gens. Potser l’interior modernista i la façana neogòtica semblin excessius, però l’aire religiós dóna el to d’una autèntica devoció pels llibres. Seure i prendre un cafè a tocar dels llibres vells, molts d’ells editats per la pròpia llibreria, em va fer pensar en les properes vacances i en la meva col·lecció: Buenos Aires? Nova York?

9 comentaris:

Ferran Moreno ha dit...

Veig la bossa de la Bertrand, a la foto. hi vaig entrar i hi vaig comprar alguns llibres, a més d'entretenir-me buscant autors catalans traduïts al portuguès. Una mica més lluny, prop del Parque d'Eduardo VII n'hi ha una altra força coneguda, Buchholz.

Flaneuse ha dit...

...i baixant per un dels travessers de la Rua Garrett una llibreria espanyola.
Hi hem estat tots els bloggers catalans a Lisoba aquest any! :)

ea! ha dit...

ei tu, incorregible! acabar d'encetar curs i ja penses en les properes vacances.

benvinguts sigueu;-)

el llibreter ha dit...

Com que tornaré per Lisboa i, sobretot per Porto —quina ciutat més sorprenent, de debò—, faré cap a les llibreries que esmenteu—¿tindrà també secció de dret? Això del col·leccionisme, un cop comences, no té aturador. Potser algun dia faig la llista de llibreries col·leccionades, de sis ciutats diferents.

Sí, Ester, si, ja pensem en l'any que ve. De moment guanya Buenos Aires, amb les seves mítiques llibreries, però Nova York...

Salutacions cordials

subal ha dit...

ai, llibreter; el barri antic de Porto encara s'aguanta dret?

bentornat!

Anònim ha dit...

Benarribat Llibreter, quina sequera hem patit els teus lectors fidels. No hi ha dret! Els blogs com cal no fan vacacions.
Salut i posts!
Un Fan

el llibreter ha dit...

Està en procés de restauració, Subal. És curiós com el centre sembla força abandonat —crepuscular diria— però a les rodalies creixen barris sencers nous de trinca.

Però aquest no és un bloc com cal, enyorat fan...

Salutacions

radioradiola ha dit...

Ei llibreter, si et deixes caure per Berlin, visita obligada a la Rayuela, meravellós recò on poder disfrutar una estona amb la xerrada de les dues propietàries.

Salut.

Anònim ha dit...

L'únic però que li faig a la Bertrand és la manca de professionalitat des seus llibreters: jovenets per sota dels 25 en tots els casos.

Una pregunta del tipus: "algun llibre escrit sobre Lisboa que no sigui de Saramago (que no l'entenc en portuguès)", no sembla tan difícil de respondre.

Tornem a recuperar els valors de temps enrere: l'edat és un grau.