dilluns, de març 07, 2005

Sobre la lectura

. dilluns, de març 07, 2005

Hi ha un llibret de Proust, Sobre la lectura, que no "és una defensa apassionada de la lectura", sinó la defensa d’una determinada manera lúcida de llegir. Escriu Proust: “Mentre la lectura sigui per a nosaltres la iniciadora que amb les seves claus màgiques ens obre, al fons de nosaltres mateixos, la porta dels llocs on no hauríem sabut entrar, el seu paper és saludable. En canvi, es torna perillosa quan, en comptes de despertar-nos a la vida personal de l’esperit, tendeix a posar-se al seu lloc”.

Sobre la lectura és, en realitat, el pròleg a un llibre de John Ruskin, El sèsam i els lliris, i Proust aprofita l’avinentesa per negar-ne la tesi principal: que la lectura és un diàleg privilegiat amb els autors; que si en la nostra vida a penes podem concebre l’oportunitat de parlar ni cinc minuts amb un rei o amb un geni, llegir ens permet establir-hi un intercanvi d’impressions. Escriu Proust: “Per ensenyar-nos el preu de la lectura, només va voler explicar-nos una mena de preciós mite platònic, amb aquella simplicitat dels grecs que ens van ensenyar, més o menys, totes les idees verdaderes i van deixar la cura d’aprofundir-les als escrúpols moderns. Però si jo crec que la lectura, en la seva essència original, en aquest miracle fecund d’una comunicació dins de la solitud, és alguna cosa més, alguna cosa diferent del que va dir Ruskin, tanmateix no crec que se li pugui reconèixer en la nostra vida espiritual el paper preponderant que sembla que ell li assigni.”

Recullo aquestes cites a propòsit d’un fenomen curiós. Com que celebrem l’Any del Llibre i de la Lectura, vam decidir treure del prestatge aquest llibret traduït per Anna Casassas, publicat l’any 1996 per Quaderns Crema, i posar-lo en un lloc destacat. Durant el 2003 se’n van vendre quatre exemplars. Durant el 2004 se’n van vendre dos exemplars. Durant els mesos de gener i de febrer del 2005 se n’han venut vint-i-vuit.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M'agradaria afegir a aquesta molt recomanable reflexió sobre Proust i la seva obra, el plaer de la lectura per si mateixa... Una forma d'evadir-se dels problemes quotidians. Quan el fet d'obrir un llibre esdevé la forma més inconfesable d'observar tot alló que ens envolta.
Rafael (Univ. Lleida)

el llibreter ha dit...

Crec que la teva observació està inclosa en les paraules de Proust. Per evadir-se amb la lectura cal tenir una disponibilitat en l'ànim que permeti justament obrir "la porta dels llocs on no hauríem sabut entrar".

D'altra banda, no entenc per què "un llibre esdevé la forma més inconfesable d'observar tot alló que ens envolta". Per curiositat, quina mena de llibres inconfessables llegeixes?

Anònim ha dit...

Reconozco que me quedan muy lejos tus reflexiones, pero no por ello me resultan menos interesantes. Es como un oasis de sensatez e interesante información sobre el mundo de los libros. Coincido en concebir la lectura como una oportunidad personal de evasión, pero también de conocimiento, de sensaciones, de enriquecimiento al vivir otras vidas ... Cuando leo me otorgo permisos para el placer, para la serenidad, para la autoestima, para el olvido del tedio laboral y de la cochambre televisiva. Tierras costeras.