dimecres, de gener 27, 2010

Esquivant la mort

. dimecres, de gener 27, 2010

La principal raó que obstaculitzava l’apunt sobre El caballo amarillo de Boris Savinkov és un llibre que vaig llegir unes setmanes abans i que en principi no hi tindria gaire a veure: Esquivant la mort de Josh Bazell. Si Savinkov és un escriptor i un terrorista de natura d’anguila de començaments de segle que mira d’explicar-se ell mateix imposant un cert distanciament a través de la ficció, Josh Bazell és, en canvi, un altre fruit dels laboratoris d’escriptura de les universitats nord-americanes que aspira a fer passar una bona estona amb un thriller farcit de cops d’efecte narratius i paradoxes argumentals molt entretingudes a partir de la seva experiència als hospitals. La veritat és que no tinc clar quina relació hi pot haver entre dues novel·les tan diferents: Savinkov és Dostoievski i Nietzsche filtrats per un cert liberalisme escàpol, Bazell és novel·la negra i televisió sofisticada; de fet, la promoció del llibre apel·la a House i The Sopranos. Però el cas és que llegia El caballo amarillo i sovint pensava en Esquivant la mort.

No crec que les similituds aclareixin aquesta relació fortuïta. Peter Brown és un testimoni protegit amb una identitat nova que li permet satisfer la seva vocació: salvar vides gràcies a la ciència mèdica. Quan era mafiós, només assassinava rivals amb un historial delictiu prou sangonós, fet que exhibeix com a atenuant a la recerca de la benvolença del lector. George O’Brien també té una identitat secreta —fa veure que és un empresari anglès— i justifica l’assasinat del Gran Duc Sergei Alexandrovitx tot recordant els centenars de víctimes que ha causat. No resultaria gens difícil establir més paral·lelismes entre ambdues novel·les, però no resoldrien res: és un exercici que es pot aplicar a centenars de títols, amb més o menys encert.

Esquivant la mort, com deia, està construïda per captar constantment l’atenció, amb l’alternança entre els capítols on el narrador explica les peripècies a l’hospital i els capítols on evoca el seu passat obscur. Les observacions sobre el sistema sanitari nord-americà, com ara la sagacitat que els metges i infermers dediquen a esbrinar les conseqüències legals d’una decisió, serveixen per contraposar el sarcasme de d’algunes situacions amb el desig de redempció de Peter Brown. La complicació de l’entrellat i les sorpreses amagades al final de la novel·la són una hàbil adaptació dels recursos narratius de sèries de televisió prou conegudes —de vegades capgirant fins i tot les expectatives creades—, però diria que no permeten anar més enllà de la superfície del personatge. La novel·la, en definitiva, deixa un regust agredolç: com se sol dir, enganxa des del començament i permet passar una molt bona estona, però molt de temps després, per alguna raó que segurament no esbrinaré mai, s’entesta a abandonar el cementiri dels llibres llegits i sepultats.


3 comentaris:

Tirant al cap ha dit...

Benvolgut Llibreter, és un plaer comprovar que també llig bona literatura :-)
En el dinar posterior a la roda de premsa de presentació del llibre, l'autor ens va confessar que el final esgarrifós de la novel·la és perfectament possible. No hi vam aprofundir perquè, com deia, estàvem dinant, però em va impactar molt més saber que "allò" podia ocòrrer de debò!

el llibreter ha dit...

El cas és que volia titular l'apunt «Esquivant "Esquivant la mort"», perquè alguna cosa deu tenir si la vaig llegir com a entreteniment —un bon entreteniment, és clar— però s'aixeca i em persegueix quan menys ho esperava.

Un altra opció hauria estat parlar de la versemblança de la novel·la, que és on algun crític desinformat l'ha atacada, però potser m'hauria repetit massa: Josh Bazell estableix les regles del joc i les respecta; això de la versemblança s'ha de jutjar sempre des de l'interior de la novel·la i no aplicant-hi motlles mandrosament. Per això trobo que les parts més aparentment estrafolèries estan molt ben trobades.

Salutacions cordials.

Jordi Nopca ha dit...

Bon dia, Llibreter!

Segueixo el teu blog des de fa anys... i fa uns mesos que em vaig decidir a obrir el meu, on hi vaig vessant els continguts que publico a Time Out Barcelona i d'altres reportatges que he anat fent des que em dedico al periodisme...

Fa uns mesos vaig entrevistar Josh Bazell: te'n passo el link perquè, si et ve de gust, facis un cop d'ull a l'article.

http://jordinopca.blogspot.com/search/label/Josh%20Bazell

Fins ara!


Jordi