divendres, de gener 11, 2008

Ciberquimera

. divendres, de gener 11, 2008

Vicente Luis Mora coordina el dossier «Nuevas tecnologías narrativas», inclòs al número de gener de la revista Quimera. Unes pàgines tan heterogènies com imprescindibles, ara que s’acosten les jornades sobre la catosfera, per reflexionar sobre la relació entre tecnologia i literatura i perquè hi participa Laura Borràs amb un dens i entenedor article titulat «Lit[art]ure: La literatura en tiempos de Internet».

Lo cierto es que obras basadas en código HTML, que hasta hace bien poco podrían considerarse novedades textuales englobadas terminológicamente bajo el gran paraguas del hipertexto, han evolucionado con tanta rapidez que el concepto es ya insuficiente para dar cuenta de la miríada de recursos técnicos y soportes tecnológicos que han propiciado cambios importantes en la creación, difusión y recepción de artefactos textuales digitales.


Així, nous termes com Lit[art]ture o literatura ergòdica intenten encabir-hi totes aquestes formes literàries pensades, executades i “llegides” des del canvi tecnològic.




Per il·lustrar les seves reflexions, Laura Borràs descriu tres obres de literatura ergòdica, de les quals només he sabut trobar una a la xarxa: Deep Surface de Stuart Moulthrop. A Hermeneia, lògicament, n’hi han moltes més.

El dossier compta amb «Ni hamburguesa ni magdalena» on Marco Kunz demostra la solidesa d’Afterpop d’Eloy Fernández Porta contra els qui necessiten simplicar-ne els fonaments per desdenyar-lo, «Realtime» on el propi Eloy Fernández Porta antologa la petjada tecnològica en la poesia espanyola més recent, «Zona de ansiedad» d’Alberto Santamaría sobre la literatura ciberpunk i els seus precedents i, finalment, la narració «La Liga de los Ceros» de Jeremy Robert Johnson.

2 comentaris:

Toni Ros ha dit...

Llibreter, agraeixo la teva aportació en forma de post que ens serveix per a escalfar motors per a la taula rodona del dia 26. De seguida vaig tenir clar que la Laura Borràs no hi podia faltar. Ella va acceptar molt amablement la meva invitació. Serà un luxe tenir-la entre nosaltres i poder debatre a Granollers sobre el present i el futur de la Literatura a internet...

el llibreter ha dit...

Segueixo amb molt d'interès totes les coses que giren al voltant d'Hermeneia. És un portal imprescindible per saber més sobre quina cosa sigui això de la literatura digital. Comptar amb Laura Borràs és, efectivament, un luxe i et felicito pel fitxatge.

Salutaciuons cordials.