diumenge, de juliol 09, 2006

Tanca Tartessos

. diumenge, de juliol 09, 2006


És una de les meves llibreries favorites, especialitzada en llibres de fotografia però amb una molt bona selecció de fons en altres temes, sobretot literatura. La sovintejava des de ben jove. Una tarda de dissabte, fa molts anys, em vaig adonar que en una de les lleixes més altes hi havia una gran quantitat de números endarrerits de la revista Poesía. Va ser un dels dies més feliços de la meva vida de lector. Estaven, encara, al preu de venda al públic i vaig comprar un exemplar de cadascun dels números que no tenia. És el record que em va venir ahir a la memòria, quan llegia que tancarà al setembre. Fa alguns anys que no la visito; de fet, d’ençà que sóc llibreter i he renunciat al dissabte mensual de passeig per les meves llibreries favorites. Ben a prop de dos grans hipermercats de l’oci, el Gran Mestre Llibreter Miguel Arribas ha sabut mantenir la independència i el bon gust. Clou un cicle, afirma; vol canviar d'activitat després de vint-i-cinc anys de dedicació.

Ahir dissabte vam visitar la llibreria. Vam comprar una revista i un llibre descatalogats que demostren un profund coneixement de l’ofici de llibreter. Vam sortir al carrer amb l’alegria de la troballa i la tristesa pels records d'amics, converses i llibres captius entre les taules i els prestatges que aviat desapareixeran. Amb discreció, un petit cartell avisa que la llibreria Tartessos tanca. Bona sort.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

Des de fa quinze anys que de tant en tant trobo en algun calaix o dins d'una carpeta un dels targetons color palla de descompte Tartessos, que mai he arribat a omplir amb els deu llibres exigits. Sempre n'obria un de nou i els acumulava en un sobre...Sempre hi anava a parar de forma impremeditada, com en un feliç i inesperat retrobament amb un vell amic: els llibres de fotografia, la secció de poesia, els racons estranys... Tartessos és allò que gairebé ja no es troba: la llibreria amb personalitat, amb un punt especial, com si poguessis entrar en una biblioteca privada i particular, i començar a comprar llibres... Els llibres que hi he comprat, alguns els recordo: per exemple les poesies de Luis Alberto de Cuenca, fa molts anys, força abans que es convertís en escolà de l'Esperanza Aguirre...

ea! ha dit...

no fotis! mala, mala notícia

Buk ha dit...

Ostres, no en tenia ni idea, d'això que expliques, llibreter. Feia temps que no passava per la llibreria, tot i que m'agradava molt visitar-la de tant en tant. Jo també acumulava targes de descomptes que mai arribava a fer efectius. Bufff, em deixa molt entristit, aquesta notícia. Cada cop costa més trobar llibreries amb personalitat.

Anònim ha dit...

Doncs a mi em passa el mateix amb les targes, però no es per això que ho sento, es clar! Aquesta és una notícia que no ens pot agradar als simpatitzants, encara que els de la
Tartessos tindran els seus motius, malauradament...
Una cordial salutació d'una que passeja de tant en tant per aquí.

Anònim ha dit...

Un dels motius té varies xifres i es diu euro. Almenys no es perderà del tot la saviesa dels de Tartessos. Sembla que volen crear una editorial especialitzada en llibres infantils. Però si les llibreries amb una empremta personal van tancant, on faran la venda les editorials menys comercials? Ai, ai.

el llibreter ha dit...

Mantenir la diversitat de milers de llibres diferents de fons i d’una bona selecció de novetat és caríssim. El marge comercial que deixen els llibres és incompareblement menor que el marge que deixen la roba, la bijuteria o els complements de moda, per exemple. Però és que a més a més, la bibliodiversitat vol dir conèixer desenes de distribuïdors, cadascun amb la seva manera de presentar les novetats, enviar les reposicions, respondre a les consultes sobre la disponibilitat d’un llibre i acceptar devolucions. La bibliodiversitat vol dir tenir un bon nivell cultural, tenir curiositat i mantenir-se informat sobre l’actualitat. La bibliodiversitat vol dir invertir a molt llarg termini construint un fons de llibreria atractiu. La bibliodiversitat vol dir esborrar els prejudicis i tractar tots els clients amb el mateix respecte i la mateixa atenció. És molt més rendible una botiga de roba d’una cadena que controli la producció, la distribució i la venda d’uns pocs centenars d’articles. Per això el centre de Barcelona és cada cop més una immensa botiga de roba. I de complements, és clar.

Anònim ha dit...

El centre de Barcelona és això que dius i als barris es perden les papereries-llibreries de sempre. La venda de llibres de text a les escoles ha comportat, encara més, aquests tancaments i la mort dels petits establiments on et 'cercaven' el llibre adient. Concretament sé d'algun cas a qui aquesta transferència de les vendes a les AMPAS, que caldria qüestionar, va arruinar, pràcticament. Queda alguna cosa, per exemple la servicial Gadial de la Ronda, a Barcelona, que crec que dóna un excel·lent servei de recerca de llibres als clients, i que subsisteix gràcies a que encara pot vendre, per exemple, els llibres i material dels Escolapis. Només cal veure que als grans centre comercials no hi ha llibreries, si per cas algun quiosc una mica ben assortit o alguna paradeta de llibre d'ocasió, tipus happy books. Malauradament, sembla que el llibre és un bé en recessió.

el llibreter ha dit...

Per sort, Júlia, encara queden bones llibreries al centre de Barcelona, incloent-hi llibreries de vell que són molt i molt perilloses per a la butxaca. El llibre, però, no crec que estigui en recessió: perd a poc a poc la seva centralitat en la cultura però a mi no em sembla, a priori, que aquest fet sigui dolent ni afecti a la publicació i disponibilitat de bons llibres. Els lectors sabem cercar la informació que ens interessa i això no canviarà mai.

Salutacions cordials

Anònim ha dit...

Terrible notícia. No ho sabia.

Tinc vinculada Tartessos als meus dies d'estudi a l'Ateneu. Quan em cansava d'estudiar anava cap a la llibreria i, de tant en tant, en comprava algun, de llibre. Jo sí vaig arribar a omplir un parell o tres dels targetons grocs.

Snif. Què trista la despersonalització de les llibreries de BCN. És clar que, si em paro a mirar-m'ho, bàsicament compro a La Central, LAIE i més del que voldria a La Llar del Llibre o a la FNAC. Sí. Tots tenim una part de culpa.

Anònim ha dit...

Si la comparés amb el Happybooks deu ser per una raó especial .
LLibretera

Oriol Gracià ha dit...

Sempre qye hi passo per davant em pergunto perquè es diu Tartessos? Hem sembla que és un nom pre-romà de la ciutat de Tortosa,però no n'estic segur.

el llibreter ha dit...

Una visita a la viquipèdia resol el dubte.

Salutacions

Anònim ha dit...

Em sap molt de greu,Tartessos era la millor llibreria en temes de fotografia, al menys la que més m´agradava. M´en he fet un fart d´aconsellar-la als alumnes. Vaig tindre la gran sort de viure l´epoca de les exposicions fotogràfiques i poguer-ne ser un dels protagonistes.
En guardo un carinyós record, no puc evitar de ser un tartessià... Bona sort.

Pantomata ha dit...

La MILLOR llibreria de Barcelona en temes d'art, fotografia, poesia, cinema, disseny... una gran pèrdua, sens dubte. La coneixo des que estudiava a Barcelona (ja fa uns anys) i he trobat molt de material interessant; quin plaer entrar, en silenci, escoltant (a vegades) una mica de música clàssica de fons, buscar, mirar, remenar...

Anònim ha dit...

Cada vegada que passo pel carrer Canuda amb la meva bicicleta i miro cap a la llibreria Tartessos, el fet de trobar-me una nova botiga em posa molt trist. Penso on haurà anat la llibreria que més m'agradava de Barcelona. Aquella sensació d'entrar en una llibreria de veritat no la sentia en quasi cap lloc més (sempre parlo subjectivament és clar). Em sento molt identificat amb un altre comentari del bloq, jo també tinc la meva estanteria plena de butlletes groguenques esperant a ser sumades entre si i canjeades per un llibre de regal. Recordo que únicament una vegada vaig ser capaç de recollir-les, sumar-les i portar-les a Tartessos. Les restes es quedaren sempre al damunt l'estanteria esperant l'obertura de la llibreria novament. Que penita!! Tot i que no anava especialment pels llibres de fotografia, em semblava igualment la llibreria més romàntica de Barcelona. He entrat aqui perquè volia mirar si l'havien ubicat en un altre lloc!! Que penita!! Sembla ser que no. Bona sort Tartessos!!

Belnu ha dit...

Les llibreries que tanquen sempre són com arrancaments, com les cases de sempre que desapareixen sota les excavadores i que s'emporten la ciutat que coneixíem.