divendres, d’abril 03, 2009

A la biblioteca d'Alexandria

. divendres, d’abril 03, 2009

Hojeando... Cuatro décadas de libros y revistas de artista en España és un catàleg caòtic de l’exposició que es va inaugurar a la nova biblioteca d’Alexandria a l’abril de 2008, i que després ha viatjat per altres ciutats. L’objectiu era reunir una mostra representativa de llibres d’artista, però no de les obres de tiratge limitat elaborades amb materials de luxe, sinó de les edicions que podem trobar a les llibreries i a les biblioteques, quan el llibre és concebut com un objecte artístic accessible que no està tancat a les col·leccions privades, als museus o a les galeries. José Arturo Rodríguez Núñez explica quin és el criteri que han seguit:

El concepto de libro de artista que aquí manejamos tiene su origen inmediato y reconocido en los primeros años de la década de los 60. El sustrato material que hizo posible la aparición de esta clase de publicaciones, aportando una mirada especial y nueva sobre el libro como soporte artístico, vino dado por el perfeccionamiento y abaratamiento de los medios de impresión y una bonanza económica que ponía fin a una larga posguerra. En aquellos años se extendieron con rapidez concepciones del arte en las que el elemento conceptual tenía gran preponderancia (Fluxus, happening, performance, accionismo, land art, minimal, pop...) y tuvo lugar un florecimiento sin precedentes de la poesía experimental. Los libros que comenzaron a publicarse ofrecían a menudo un aspecto corriente, pero sin embargo habían sido concebidos como una obra de arte en sí mismos.

Entre els autors més ben representats hi trobem Francesc Abad, Frederic Amat, Joan Brossa, Jordi Colomer, Joan Fontcuberta, Antoni Muntadas, Carlos Pazos, Perejaume, etc. 674 obres referenciades que m’han semblat una guia caòtica però atractiva per recordar i descobrir llibres d’artista.

El catàleg presenta, però, diversos problemes. El text «Calendario de producción» de Rocío García Piña està dividit en quatre apartats, cadascun d’ells encapçalat per un títol que, significativament, no es correspon amb el contingut: «Veinte días para imprenta», «Una semana para correcciones», «Dos semanas de maquetación» i «Entrega de material». Semblen, per tant, una disculpa o una queixa per la celeritat amb què es va haver de compondre un llibre complex, amb moltes il·lustracions, massa petites, que generalment no permeten fer-se una idea de l’obra catalogada, amb un incòmode codi de colors per accedir a les dades de producció, o amb tot d’errates en els títols que estan en català. Malgrat això, l'he fullejat sovint perquè és una guia útil per accedir a llibres d’una bellesa excepcional.

7 comentaris:

Galderich ha dit...

M'apunto el llibre que té molt bon aspecte malgrat les crítiques que fas que semblen molt encertades i que sempre pequen del mateix.
Gràcies per una nova aportació.

el llibreter ha dit...

M'agrada el concepte de llibre d'artista que s'hi utilitza, perquè permet presentar de llibres com Poemes visuals de Joan Brossa a la col·lecció Llibres de l'Escorpí d'Edicions 62 a alguns llibres de Polígrafa, com Tal i tant, que no és gaire car.

Com que la immensa majoria són referències només es troba de segona mà, d'alguna manera m'ha despertat l'interès per algunes petites joies que encara es poden aconseguir a qualsevol llibreria, com Descalç d'Enric Casasses, publicat per Emboscall, o Poesia tipogràfica de Joan Brossa, o Crímenes ejemplares de Max Aub, publicat per Thule, etc.

Salutacions cordials.

Mireia ha dit...

Es poden demanar , llibreter, els llibres d'Emboscall? jo pensava que t'havies de posar en contacte directament amb ells perquè no distribuïen.

el llibreter ha dit...

Sí: a través de Nordest. Qualsevol llibreria que treballi amb aquest distribuïdor te'ls pot encarregar, però també ho pots fer directement a l'editorial.

Salutacions cordials.

Quimet ha dit...

Senyor llibreter encara no li havia escrit res des que ha canviat el format, però li he de dir que m'agrada.
Sap si el llibre-regal que s'oferirà a Palau el dia de Sant Jordi per part del sr Montilla després serà a les llibreries a disposició dels ciutadans de peu. He sentit que té unes il.lustracions d'en Perejaume.
En un altre ordre de coses aprofito per parlar de literatura. He llegit ja VIDAS MINÚSCULAS de pierre Michon, quin goig!!! I pensar que aquestes joies literàries ens passarien desapercebudes si no fos per vostè, senyor llibreter.
Ara em toca alguna cosa de "la terra" (intento alternar autors de fora i autors d'aquí, així que segurament provaré amb en ramon Solsona, que tinc CEMENTIRI DE BUTXACA esperant-me des que el vaig comprar fa un parell d'anys), i després, quan torni a un de fora, em pot dir si ha llegit S. Bellow?
Moltes gràcies per la seva generositat en forma de consells i guies literàries.

Roser Caño Valls ha dit...

Hola Llibreter. De vegades, trobem un catàleg o un llibre que té coses bones i ben fetes, i coses millorables. Bé, si al final és una guia útil doncs millor encara.

Salutacions cordials.

el llibreter ha dit...

Esbrinaré si es comercialitza o no Quimet. De Carles Riba, conec unes Versions de Holderlin; suposo, per tant, que Versions de poesia deu ser una nova antologia de traduccions. Vidas minúsculas és un gran llibre, m’alegra molt que t’hagi agradat. Cementiri de butxaca em va semblar un llibre agradable, m’ho vaig passar força bé llegint-lo. I no he llegit el senyor Bellow, encara... I moltes gràcies!

Però és una pena, Arlequí, que les presses no permetin tenir prou cura d’un llibre que hauria de ser de referència.

Salutacions cordials.