dissabte, de març 18, 2006

L'allotjament

. dissabte, de març 18, 2006

Aquests dies hi ha hagut problemes al servidor on s’allotja el bloc. De vegades, un missatge informava d’unes tasques de manteniment per traslladar-lo; d’altres, un enigmàtic forbidden advertia que no estava autoritzat a veure’l. La llibreta, en canvi, no ha patit les incomoditats de l’allotjament, tret de l’inconvenient que els enllaços de vegades funcionaven i de vegades no. Reconec que he tingut por de perdre els 122 apunts. Guardo l’esborrany de la majoria, però la versió final —amb els últims retocs, els enllaços i, sobretot, els comentaris dels internautes— és aquí.

Una solució, si s’haguessin perdut, hauria estat reeditar algunes coses aprofitant la repetició dels esdeveniments anuals, com Sant Jordi, i adaptar-les a les noves circumstàncies. Tot i que Sant Jordi, precisament, no sol provocar gaire virtuosisme argumental: falta poc més d’un mes i, com sempre, els comissaris de l’excel·lència encara no han començat a alliçonar-nos amb les seves homilies sobre la degradació de la diada i sobre que meravellós seria si tothom llegís les coses que ells llegeixen, que són les coses que realment revelen el ver camí vers la vera salvació lectora. Que com emprenya que els lectors s’entestin a no venerar cadascuna de les seves paraules. És una pena que els comissaris tampoc no es posin d’acord entre ells per tal d'il·luminar-nos canònicament. En qualsevol cas, voler canviar les coses un parell de setmanetes abans o després de Sant Jordi és tan propagandístic com inútil.

Enguany, la diada serà en diumenge i el descompte s’estendrà també al dissabte. Més feina, doncs. Una feina que fa dies que ha començat, amb una primera allau de novetats que aspira a fer-se un lloc entre els suplements i revistes i que obliga a organitzar ja el magatzem per allotjar els centenars d’exemplars que han d’arribar encara. I és clar, entre tanta novetat, tot de títols que fan llegiguera i que esperen perquè en faci un tast. L’avantatge de la inflació editorial és que tots, grans i petits, publiquen llibres interessants. Fa una estona llegia les darreres pàgines de Rere les línies de Daniel Cassany i no podia evitar distreure’m amb els llibres esperen el seu torn: Hilarotragoedia de Giorgio Manganelli, Palabra y materia de José Ángel Valente —que potser escolto, perquè inclou el cedé de la lectura comentada dels poemes, com la que va editar la Residencia de Estudiantes—, Lacrimae rerum d'Slavoj Žižek, Farsa de Màrius Serra, El libro del amor cortés —el famós De Amore— d’Andreu el Capellà...

Si no fos pels lectors amb bon gust que ens encomanen la seva il·lusió, perquè ja especulen sobre quin serà el seu llibre de Sant Jordi, i que ens conviden a estar amatents perquè els bons llibres no passin desapercebuts, tot plegat seria força rutinari.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

Dins la tarda grisa i rosa, descaradament malencònica, amb una plugineua lenta damunt els arbres sense borrons encara, les teves frases són un bàlsam, una carícia. Gràcies!
Un fan

quim roig ha dit...

No hi ha "lectors amb bon gust" sense llibreters amb criteri i sensibilitat.

Anònim ha dit...

¿Enguany hi haurà novetat a can coca? M'agradaria poder per Sant Jordi tornar a signar i xerrar en el seu Salonet

Anònim ha dit...

Veig que ja heu resolt els enigmes de les màquines, me n'alegro. Sobre el dia del drac i els llibres: Elisa Kiseljak, de Lolita Bosch, és boníssim. Algú ho comparteix? M'ha donat una alegria immensa. Kiseljak, Kiseljak, Kiseljak. No oblideu aquest nom: Elisa Kiseljak.
Passa-ho ...

Anònim ha dit...

Jo recomanaria “El Mercant” de Jordi Tiñena.

Anònim ha dit...

Deixeu-me tornar als clàssics. Fa poc que he acabat de llegir La muntanya màgica, de Thomas Mann, i penso que repetiré. Val la pena.

el llibreter ha dit...

La bibliodiversitat depèn de moltes coses. Llegir i interrompre la lectura per mirar la pluja a través de la finestra, esperar quina una s'empescarà enguany per Sant Jordi un dels meus escriptors favorits o deixar que l’entusiasme per un llibre se t’encomani no són de les menys importants.

Salutacions cordials.