divendres, de maig 08, 2009

Ingredients

. divendres, de maig 08, 2009

Per escriure sobre Temporada de caza para el león negro, de Tryno Maldonado.

Alguns enllaços: Afterpost, Berliner Haus, Literaturas.

Però sobretot el blog de l’autor: atari2600.

Un resum: el narrador explica la seva relació amb Golo, un artista jove, fulgurant, irresponsable, bell, salvatge, etc. —trobar més adjectius. Golo carda constantment, es droga sempre que pot, és gairebé analfabet, sembla autista, juga amb videojocs constantment, borda i mossega com un gos, ganduleja constantment, en un misteriós rapte de geni crea en pocs dies l’obra que li obrirà les portes de galeries, museus i diners, molts diners, li agraden els parcs d'atraccions. El narrador demana en diverses ocasions que no li preguntem per què va estimar Golo amb tota l’ànima.

Un fragment significatiu, per exemple la pàgina 9:

Una vez interrogué a Golo sobre sus tenis. Eran unos Converse viejísimos que jamás se molestaba en lavar. Le sugerí que ya que sus cuadros se estaban vendiendo tan bien quizás no sería mal momento para comprar unos zapatos nuevos. Se molestó tanto que esa noche no cogimos. Tiró al excusado la cocaína que nos quedaba y se fue a dormir al sillón.
O potser millor la pàgina 41:

Una vez interrogué a Golo sobre sus tenis. Eran unos Converse viejísimos que jamás se molestaba en lavar. Le sugerí que ya que sus cuadros se estaban vendiendo tan bien quizás no sería mal momento para comprar unos zapatos nuevos. Se molestó tanto que esa noche no cogimos. Tiró al excusado la cocaína que nos quedaba y se fue a dormir al sillón.
Una referència culta i moderna: entrevista a Eloy Fernández Porta a propòsit d’Homo Sampler:

Iván Humanes Bespín¿Qué Pop se aborda desde el RealTime? También denominas a este tiempo como el TiempoÔ sampleado…

Eloy Fernández Porta Lo que planteo aquí es qué relación hay entre el tiempo tal como es configurado por los dispositivos mediáticos / audiovisuales y lo que llamamos “tiempo privado”, nuestra vivencia personal e íntima de latemporalidad. Si yo vivo en un medio en que el tiempo de circulación de los objetos está determinado por ciclos cronológicos como la moda, el revival o la obsolescencia planeada, ¿en qué medida eso va a influenciar los tempos y períodos de mis relaciones personales? En otras palabras: ¿puedo tener una historia de una noche / relación de pareja / ciclo de ruptura y reconciliación independientemente de las dinámicas de la moda? La publicidad, y el sentido común que la publicidad ha generado, nos dicen que sí, que existe tal cosa como una “temporalidad íntima e irreductible” que nos hace singulares y nos confiere identidad.

Una hipòtesi: el protagonista de Temporada de caza para el león negro no és Golo: és el narrador. Golo és el pretext per projectar la seva dependència del temps marcat pel consum contemporani i narrar la seva posició com a espectador del vertigen suprem: el mercat de l’art.

Una explicació: El narrador usa la repetició de fragments i situacions a la manera d’un dejà vu, com si el temps avancés en espiral, o com un bucle. Si Eloy Fernández Porta planteja la possibilitat de trobar un temps íntim com a reacció crítica al temps del consum, el narrador assumeix com a propi el temps del consum i Golo esdevé la seva major adquisició: el prototipus d’artista autèntic, posseïdor d’un geni no mediat pel discurs de l’art contemporani, que crea amb una força radical que és l’hereva directa d’una actitud primigènia, salvatge, brutal.

Una conclusió: UrPop: paradoxalment, només la xerrameca cool és capaç d’avaluar —de preuar— Golo.

No, millor sense conclusions: que bulli tot plegat.

9 comentaris:

Ester ha dit...

s'ha de tenir en compte el bucle del corrector i el maquetador quan tenien l'original a l'Imac, encara hi haurà qui creurà que és un error d'impremta.

ens podem enamorar sense que ho marqui una publicista, això sí la cosa es pot dir que està caducada com un iogurt. seria això postmodern o postmortem?

petó

el llibreter ha dit...

Enamorar-se sense seguir les pautes de caducitat de la publicitat seria... revolucionari?

La novel·la és admirable, entre moltes coses, perquè planteja la submissió als, diríem, ritmes del temps, fins i tot en l'àmbit més privat on l'amor apareix com a acte de compra d'un producte amb data de caducitat: Golo. En aquest sentit, no seria una tragèdia, perquè el narrador no hi oposa resistència: és crític, mordaç, però hi està perfectament sincronitzat.

Salutacions cordials.

Unknown ha dit...

en això sempre hi ha les profecies que s'autorealitzen. per exemple, igual vostè acaba de provocar una cadena de divorcis entre gent que vol estar a la última i acaba de descobrir que ja fa massa temps que està amb la mateixa o el mateix. i a mi m'està fent sentir decimonònic...
j.t.

el llibreter ha dit...

La seva reflexió m'ha menat a una paradoxa: si les parelles de ràpida caducitat estan sincronitzades amb la dictadura del consum, el tradicional amor per tota la vida esdevé una actitud crítica contra el temps marcat pel consum. Les derivacions d'una aital paradoxa són un pèl tenebroses.

Salutacions cordials.

Roser Caño Valls ha dit...

He passat una estona a saludar, abandonant per uns moments el meu estat d'hivernació cibernètica.
Com sempre, gràcies per aquestes meravelles culturals que ens regala, llibreter!

Una abraçada.

Quimet ha dit...

Caldrà tenir en compte aquesta obra, doncs.
ara mateix estic amb Coetzee i amb O Palazon.
I tinc pendent una novel.leta que m'han dit que és una petita joia: MENDEL EL DE LOS LIBROS, no sé si l'ha llegit sr llibreter.
Per cert, he vist que en un blog que es diu EL RACÓ DEL LLIBRE aquesta setmana parlen del nostre admirat Jordi Coca, per si vol fer-hi una ullada.

el llibreter ha dit...

Gràcies Arlequí, i sort!

Coetzee! Fa temps que no llegeixo res d'ell, i això que m'agrada molt. Mendel el de los libros caurà algun dia, tot i que Zweig no m'agrada gaire, la veritat. I gràcies per El racó del llibre: fa goig veure tants blogs de biblioteques i clubs de lectura.

Salutacions cordials

Francesc Puigcarbó ha dit...

Hola llibreter de capçalera, com t'ho has fet per baixar-te aquesta plantilla, en tenen una de quatre columnes que m'agrada molt, però no me la deixa obrir o l'anti-virus o l'explorer?

Gràcies.

el llibreter ha dit...

Abans d'aplicar-la, vaig fer un munt d'assaigs a un blog de prova. Jo no vaig tenir cap problema tècnic, la veritat: l'única dificultat ve ser el meu desconeixent del llenguatge html per fer alguns retocs a la plantilla.

Cada plantilla sol tenir comentaris dels usuaris. Te'ls has mirat? Potser algú s'ha trobat en el mateix cas que tu.

Salutacions cordials.