dissabte, de febrer 13, 2010

Petits tours

. dissabte, de febrer 13, 2010

Si l’escriptori diu que estem a tres graus a l’altra banda de la finestra, jo estic a Venècia, a l’agost de l’any passat, fent de turista sota el sol de la Riva degli Schiavoni camí de la Biennale o a l’ombra de carrerons laberíntics que no cal que menin enlloc. M’hi ha portat un llibre deliciós que avui fullejo de nou: Petits tours, Diarios de viaje de Gonzalo Rueda por Grecia, Italia y Croacia. “Dibujo para recordar, para ver mejor, para detener el tiempo”, diu l’autor, i jo encara afegiria que dibuixa per protegir una mica de felicitat.

Gonzalo Rueda dibuixa el pas pels llocs de les vacances, captura amb llapis i tinta paisatges i monuments, detalls i anècdotes, i els aplega als quaderns. Acompanyat per l’Elena o pels amics, a peu o amb moto, em recorda que els turistes no solem ser gaire bàrbars i que no es tracta únicament de comprovar que els llocs famosos són, efectivament, on haurien de ser o si s’assemblen a la imatge que en teníem abans d’anar-hi. Venècia, i més encara amb la Biennale pertot, no és tan sols un marc incomparable ple de la Cosa Anomenada Cultura, és també la pinyacolada de mitjanit al Campo Santo Stefano —o les cerveses de Gonzalo Rueda al Campo Sant’Angelo—, tot descansant de la jornada, amb les veus estranyament nítides d’uns nens que no es cansen mai de jugar i amb la pau d’una ciutat sense cotxes. Malgrat les diferències, la Venècia dibuixada de Gonzalo Rueda s’assembla més a la meva Venècia que altres venècies escrites o fotografiades que conec. Si algun dia visito Grècia o Croàcia, m’emportaré aquests Petits tours amb mi.


6 comentaris:

matilde urbach ha dit...

Un moment, Llibreter, espera'm, si et plau, que agafo quatre coses i també vinc.
Gràcies per aquests quaderns. Deliciosos.

Anònim ha dit...

què maco... :)

kweilan ha dit...

Un bon llibre per visitar aquests llocs. Una bona recomanació!

Rita ha dit...

Me l'apunto, pinta de meravella!
Gràcies!

Anònim ha dit...

jo, ya me robaron la idea...

el llibreter ha dit...

Grècia és una assignatura pendent que he ajornat potser massa temps, Matilde. Però vols dir que aquest temps és l'ideal? Esperem-nos a la primavera...

Efectivament, molt maco, Anónim del dia 13. Kweilan, Rita: si teniu l'oportunitat, fullejeu-lo. La mida és perfecta. I no és gaire car... A la web de l'autor, a més a més, hi ha una generosa antologia d'aquests viatges i d'altres que no s'han recollit a cap llibre. De moment.

Mai no és tard, Anònim del dia 17. Segur que trobes la manera de compartir els teus viatges il·lustrats.

Salutacions cordials.