Del febrer de 2005 al setembre de 2011, coses de llibres
dimarts, de març 10, 2009
Llibres sobre llibres
Quan sento a parlar de llibres sobre llibres acostumo a pensar en autors com Roger Chartier, Robert Darnton, Alberto Manguel i d’altres que s’han dedicat als estudis sobre la cultura escrita. Però hi ha uns altres llibres sobre llibres que serveixen com a orientació entre les innovacions tecnològiques i estètiques més rellevants, les que atorguen valor al llibre com a objecte. Fully booked és una guia fascinant per esbrinar quines editorials d’arreu del món estan a l’avantguarda en l’ús de nous materials i en l’aplicació d’idees agosarades, les que se sol dir que marquen tendència i són copiades serveixen de font d'inspiració. Entre les fites que s’hi recullen no pot faltar David Pearson, responsable del disseny de la col·lecció Great Ideas de Penguin, que ens recordaven fa poc al Racó dels gomets, junt amb altres com Jamie Keenan, Will Staehle, Juan Pablo Cambariere, etc. Malauradament, Fully Booked té en compte sobretot Alemanya, Suïssa, els països nòrdics, Anglaterra i Estats Units, i oblida aportacions remarcables d’altres països, com Catalunya, on també comptem amb estudis i dissenyadors de primera fila com Miquel Puig, Enric Jardí, Opalworks, Carrió Sánchez Lacasta, Thölon Kunst, etc.
La part dedicada al llibre d’artista m’ha permès descobrir a Brian Dettmer, que aconsegueix obres pertorbadores a partir de la manipulació d’exemplars de llibres usats:
Tot i que sovint semblen el resultat d'una autòpsia, paradoxalment els llibres adquireixen una nova vida perquè exhibeixen de manera simultània i sense obstacles força elements del seu interior, abans separats per les tapes i les pàgines i relacionats ara d’una manera nova i sorprenent, amb un cert aire escultòric, fins i tot amb els que mostren paraules i frases en comptes d’il·lustracions.
Noriko Ambe s’assembla en ocasions a Brian Dettmer, però és més, diguem-ne, geològic. També apareix Nina Katchadourian, que escriu microrelats a partir dels lloms dels llibres, una artista que vaig descobrir fa temps gràcies a Llibròfags i que em va incitar a imitar-la. I no poden faltar artistes com Sophie Calle o Olafur Eliasson amb l’impressionant Your house. Simplement fascinant.
He de dir-li que amb aquest article m'ha deixat glaçat, no conec pràcticament cap autor dels que esmenta! Hi ha tant per aprendre... (encara que l'aposta per la cultura cada vegada siga menor per part d'institucions, ens públics -el programa de l'Hora del Lector de tv3 ara és més tard, gairebé a les 12 de la nit!? etc-. salutacions
El sol fet d'escriure aquest apunt m'ha permès conèixer millor, per exemple, els estudis de disseny català que esmento: he dedicat força temps a fer la tria, a la llibreria tot repassant portades i col·leccions que em semblen remarcables i a casa tot cercant informació a internet. Gràcies a Fully Booked he après un munt de coses sobre editorials i artistes que no coneixia.
Per això m'agrada mantenir el blog, perquè m'estimula a aprendre abans de compartir.
Certament, avui dia ben segur que es desconeixen nous artistes de l'escriptura literària. El progrés tecnològic ens aporta noves eines per crear i també per llegir. Al cap i a la fi, tot és literatura.
He de dir-li que amb aquest article m'ha deixat glaçat, no conec pràcticament cap autor dels que esmenta!
ResponEliminaHi ha tant per aprendre... (encara que l'aposta per la cultura cada vegada siga menor per part d'institucions, ens públics -el programa de l'Hora del Lector de tv3 ara és més tard, gairebé a les 12 de la nit!? etc-.
salutacions
El sol fet d'escriure aquest apunt m'ha permès conèixer millor, per exemple, els estudis de disseny català que esmento: he dedicat força temps a fer la tria, a la llibreria tot repassant portades i col·leccions que em semblen remarcables i a casa tot cercant informació a internet. Gràcies a Fully Booked he après un munt de coses sobre editorials i artistes que no coneixia.
ResponEliminaPer això m'agrada mantenir el blog, perquè m'estimula a aprendre abans de compartir.
Salutacions cordials.
I és un goig que comparteixi, senyor llibreter, nosaltres hi sortim guanyant.
ResponEliminaEn el "cultura" de L'AVUI hi ve un reportatge a doble pàgina de la novel.la que deia que llegia, senyor libreter, LA ZONA.
ResponEliminaCertament, avui dia ben segur que es desconeixen nous artistes de l'escriptura literària. El progrés tecnològic ens aporta noves eines per crear i també per llegir. Al cap i a la fi, tot és literatura.
ResponEliminaSalutacions ben cordials.
Gràcies Artur, però el mèrit sempre és dels autors, que ens estimulen a trobar la manera de parlar-ne.
ResponEliminaEl Dovlatov i el Tutuola, Quimet; hi ha un artista que deu estar ben content...
Una mica d’aquí, una mica d’allà, i anar fent, Arlequí.
Salutacions cordials.
Dovlàtov, fonamental! Qui llegeixi "La zona" no l'oblidarà fàcilment...
ResponEliminaI sí, sr. llibreter, jo també recordo les edicions a les Drassanes, curulles de llibres interessants!
Avui he començat La zona...
ResponEliminaSalutacions cordials.